Per primera vegada Banyoles acull la itinerància de la Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils a l'Espai Eat Art de la Fundació Lluís Coromina Isern de Banyoles amb la inauguració de l’exposició Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils que s’inaugura el divendres 19 de setembre a les 19 h del vespre i que reuneix les obres premiades de les sis edicions celebrades fins ara (2014-2024).
En l’acte d’inauguració i seran presents representants de l’Ajuntament de Banyoles, Carles Caballero (regidor de cultura de Cambrils) acompanyat de Gemma Massagué (Cap del Departament de Cultura de Cambrils) i Cristina Vilà (Tècnica Auxiliar del Departament de Cultura de Cambrils), com també el president de la Fundació Lluís Coromina Isern, Lluís Coromina Isern i Alexandra Planas, curadora de l’exposició a l’Espai Eat Art.

Gràcies a la col·laboració dels dos ajuntaments, la Biennal inicia una nova etapa en la projecció exterior del projecte i una obertura cap a aliances institucionals que apunten a formes de créixer sense perdre l’arrelament local.
Aquesta mostra ofereix un registre plural i evocador del vincle que s’estableix entre l’art contemporani i la cultural gastronòmica, presentant les creacions més destacades que s’han celebrat a Cambrils sobre el món culinari i la seva expressió artística i subratlla la seva vocació per expandir el vincle entre l’art i la gastronomia més enllà del territori on va néixer.
La mostra es presenta coincidint amb el reconeixement internacional de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia i primera regió europea que rep aquest reconeixement confirmant la consolidació d’un model gastronòmic innovador i regeneratiu, que va més enllà descobrint aspectes culturals i artístics del país.
Per la seva part, l’Espai Eat Art, especialitzat a exposar projectes que combinen alimentació i arts visuals, esdevé l’escenari perfecte per donar projecció a aquesta exposició temporal.
10 anys de la Biennal
La Biennal d’Art Contemporani de Cambrils, que es va començar a organitzar a partir del 2014, ha creat un espai imprescindible per la innovació i la creativitat, estimulant la reflexió interdisciplinària entre el sector de l’art i la gastronomia. A través d’aquesta exposició temporal els visitants podran gaudir d’un resum de la trajectòria de la Biennal, que ha contribuït a posicionar la ciutat de Cambrils com un lloc de trobada referent d’artistes amb sensibilitat gastronòmica.

Els artistes que exposen a l’Espai Eat Art de Banyoles són els guanyadors (1r premi i accèssit) de cada edició de la Biennal (en total 6 edicions) i són els següents: Jesús Movellán Prieto (1r premi amb Pulpo Seco); Joan Codina Donaire (accèssit amb Més de 200 maneres de menjar-se un plàtan); Ester Ferrando Casas (1r premi amb Havent dinat); Cristina Salvans Moreso (accèssit amb Lujuria); Isabel Granollers Juncosa (1r premi amb Mise en Place), Roger Caparó Ferran (accèssit amb Paisatge al Caliu); José Àngel Pomerol Sánchez (1er premi, amb Tres Rebosts); Àlvar Calbet Castells (accèssit amb Vermell Remolatxa i Vichy. Autoretrat Vermell “Vichy”); Rosalía Banet Masa (1r premi amb Altares y Ofrendas 1: Exceso); Ariadna Parreu Alberich i Pau Magrané Figuera (accèssit amb Pols); Cristina Salvans i Rosa Mata (1r premi amb El Sant Sopar) i Josepe (accèssit amb Res al plat).
Aquestes peces guanyadores s’han pogut visitar fins ara, juntament amb les finalistes de cada edició de la Biennal, a l’exposició col·lectiva que ha organitzat el departament de cultura de Cambrils a la Sala d’exposicions municipal, Àgora. Per altra part, l’exposició a l'Espai Eat Art estarà oberta al públic de forma gratuïta i es podrà visitar fins a l’1 de novembre del 2025, en els horaris habituals d’aquest espai.
Segons l’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, la Biennal actua com a motor creatiu i eina de projecció del talent local i internacional i afavoreix una recerca artística vinculada a la cultura culinària. Pel que fa a l’èxit de participació ha anat augmentant en cada edició, i segons ell, la biennal està creixent de manera notable, tant en nombre de propostes com en la qualitat de les obres presentades.
Amb una estructura clara, un jurat expert i independent selecciona les obres finalistes i atorga dues distincions: un primer premi dotat amb 6.000 euros, i un accèssit de 3.000 euros. De cara a les futures edicions, Klein ha explicat que si s’aprova el Pla de Govern, es preveu augmentar la dotació econòmica dels dos premis de cara a l’edició del 2028.
Per la seva part, el regidor de Cultura i Urbanisme, Carlos Caballero, ha comentat que la biennal té un abast que desborda l’àmbit purament artístic. Segons ells, contribueix a enriquir el patrimoni cultural de Cambrils i a reforçar la seva identitat gastronòmica, a més d’impulsar el turisme cultural.