Grams de creativitat, grams d'innovació, grams de tradició, grams de talent... Tots aquests ingredients han anat coent a foc lent al llarg dels anys fins a poder afirmar, amb orgull, que Catalunya compta amb una de les millors cuines del món.
Ahir, el Palau de la Música Catalana va acollir la presentació de la campanya Catalunya, la millor cuina del món, una iniciativa promoguda per l’Agència Catalana de Turisme i la Generalitat de Catalunya, dins dels actes de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia. La campanya, que busca projectar la cuina catalana en l'àmbit internacional, però amb especial enfocament en el públic local, celebra el reconeixement de Catalunya com a millor regió gastronòmica del planeta.
Bonart hi va ser present a l’acte, ja que aquest àmbit s’emmarca en una de les seves línies editorials d’enguany, que culminarà aquest estiu amb la publicació del monogràfic Food Cultura, dedicat a reivindicar l’alimentació com a eina creativa i cultural, posant en relleu el seu impacte social, simbòlic i estètic i revalorant la relació entre art, alimentació i cultura. L’acte va reunir els grans noms de la cuina catalana —amb i sense estrella Michelin—, així com destacades figures del sector gastronòmic, per fer valdre l'excel·lent moment que viu la gastronomia catalana, especialment des de la perspectiva cultural. La periodista Agnès Marquès va conduir l’esdeveniment, que va iniciar-se amb les paraules de Joaquim Uriach, president del Palau de la Música, qui va reivindicar la importància de la connexió entre les arrels i la creativitat. Uriach va destacar com aquesta relació és ben present tant en els grafismes modernistes de l’interior del Palau com en l’essència de la cuina catalana, entesa com un patrimoni cultural viu.
A continuació, van intervenir Arantxa Calvera, directora de l'Agència Catalana de Turisme; Olga Cid, de la Cooperativa Dones Arrosseres del Delta de l'Ebre; i Elisabet Farrero, xef i propietària del restaurant El Ventador de Barruera. Totes elles van subratllar el valor de la cuina catalana i la importància de posar el focus en el sector primari, reivindicant la natura com a origen dels productes i destacant la feina d'enòlegs, caps de sala i cuiners. Una visió global on la gastronomia es presenta com un vector cultural fonamental.
Durant l'acte es va presentar la campanya Catalunya, la millor cuina del món, que recull la dimensió intangible de la gastronomia: l'emoció de collir els aliments, els aromes que s’escapen durant la cocció, el plaer de compartir un plat a taula, la creativitat de la cuina d'avantguarda i la memòria de la cuina tradicional. A l’escenari hi van participar també figures destacades com Nandu Jubany, xef del restaurant Can Jubany; Cristina Caparrós, armadora; Christian Betoret, sommelier de Mas de la Sala; i Mercè Sumarroca, directora de Relacions Públiques i Enogastronomia de Sumarroca. Van posar èmfasi en el caràcter emocional de la campanya, la connexió amb el territori a través de les iaies, i el paper central del vi com a element que uneix persones, paisatge i identitat. La pesca, entesa com a patrimoni cultural a protegir, també va ser reivindicada. Nandu Jubany va remarcar la necessitat de continuar treballant per creure en l’eslògan de la campanya, i reafirmar que Catalunya ha assolit un nivell gastronòmic que la situa entre les millors cuines del món.
Un dels moments destacats de la jornada va arribar amb la pujada a l’escenari dels grans noms de la cuina catalana: Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Carles Gaig, Joan Roca, Eduard Xatruch, Mateu Casañas, Oriol Castro, Sergio Torres, Javier Torres, Paolo Casagrande i Fina Puigdevall. Joan Roca va destacar que la cuina catalana es troba en el seu millor moment i va animar a donar protagonisme al talent emergent. Per la seva banda, Carles Gaig va posar l'accent en la necessitat de continuar innovant des de la base de la tradició, aprofitant el territori com un “rebost” de productes extraordinaris. Els xefs del Disfrutar, al seu torn, van destacar la importància de l'esperit de treball en equip. També hi va ser present Paco Pérez, una altra figura clau de la gastronomia catalana amb projecció internacional.
L’acte va servir per recordar la figura de Paco Soler Perallada, desaparegut recentment, i que va ser un referent de la cuina catalana des del restaurant 7 Portes. Carme Ruscalleda el va definir com un “savi de la cuina i una gran persona”. La cloenda va anar a càrrec de l'honorable president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, que va destacar el bon moment del sector gastronòmic català i va posar-lo com a exemple de creativitat i excel·lència per a altres àmbits del país.