0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px

Exposicions

Doble exposició retrospectiva de Dolors Puigdemont

Doble exposició retrospectiva de Dolors Puigdemont
bonart platja d'aro - 10/07/23

El 8 de juliol a les 20:00 hores del vespre es va inaugurar la doble exposició retrospectiva de Dolors Puigdemont (Amer) Semences vorejant l'estany al Parc dels Estanys de Platja d'Aro i L'Alè que s'enfila pels forats a la Masia Bas de Platja d'Aro.

La primera inauguració, que va tenir lloc al Parc dels Estanys, es va fer una visita guiada per la mateixa artista acompanyada per l'alcalde Maurici Jiménez Ruiz. Tot seguit, la cloenda i el vernissatge de l'exposició es va continuar a l'espai cultural de la Masia Bas. Com a novetat, a la Masia Bas es va obrir per primera vegada la porta principal per tal que els visitants poguessin accedir a l'exposició. En el Parc dels Estanys, que està concebut per rebre escultures de grans formats, acull la proposta titulada Cants a la Fluïdesa.

La mostra fa referència als valors naturals de fluïdesa i fragilitat expressats a través de materials de tipus industrials com per exemple l'acer i el vidre. Puigdemont els utilitza per parlar del seu pensament simbòlic sobre la vida tot i que la llum continua sent la seva gran protagonista. Altres materials que es poden apreciar són el filferro, que ella mateixa l'ha doblegat per produir peces sense inici ni final que representen que són l'aire i que la majoria d'elles tenen forma circular. Segons Puigdemont "a la meva obra d'aquí el Parc dels Estanys predominen els conceptes de mínima expressió i espiritualitat femenina que també es reprodueixen a l'altra meitat de l'exposició que hi ha a la Masia Bas".

Doble exposició retrospectiva de Dolors Puigdemont

Estructures de Vida

Segons el crític d'art Alexandre Rosa Casellas "l'obra Tres fulles (1992) és una pintura que ocupa tres llenços d'un fons argilós tapat per unes passades de brotxa de color groc clar que configuren una forma dinàmica i vibrant que ens fa pensar en la forma d'una fulla. La geometria, amb un cert grau de gestualitat, ens revela la natura, els elements orgànics als quals Dolors Puigdemont consagra tota la seva obra artística" i afegeix que "podem resseguir al llarg de la seva trajectòria aquesta conjunció entre la geometria, pertanyent al llenguatge humà, intel·ligible a través d'un procés racional, i els cossos naturals. Per unir aquestes dues qüestions, aparentment separades, podem dir que l'artista se centra en l'estructura que s'amaga rere el fet orgànic, aquella estructura que fa possible i que organitza el mateix fet de la vida que veiem amb els ulls".

Si ens fixem en la trajectòria professional de Puigdemont, ens podem adonar del canvi que l'artista s'encamina cap a l'elaboració d'un llenguatge propi a través de la descoberta de la fortalesa dels elements més fràgils per tal d'abordar una aproximació a la natura que resulta honesta i parteix de la humilitat humana.

L'artista també recalca que aquest canvi també és fruit de buscar una dimensió més femenina de l'art que li permet una creació lligada a la seva experiència personal i a una certa tradició.

Doble exposició retrospectiva de Dolors Puigdemont

En el seu darrer treball, Puigdemont incorpora materials i tècniques com els teixits en cotó, com també l'obertura a l'ús de materials efímers i una sensibilitat molt menys grandiloqüent i més subtil, conformen una trajectòria coherent que sempre gira sobre aquesta idea d'estructura de vida: els cicles naturals, els materials naturals integrats com les restes de poda o les fulles, l'ús simbòlic dels colors i el joc amb la transparència, la llum o el moviment per tal d'expressar la fluïdesa de l'aigua o de l'aire.

Puigdemont treballa amb múltiples formats, des de la pintura o el collage fins a l'escultura i la instal·lació. Actualment, Dolors Puigdemont viu entre la Vall d'en Bas i el Baix Llobregat i és llicenciada en pintura per la Facultat de Belles Arts de Barcelona. Algunes de les seves exposicions més destacades són les que ha realitzat al Museu de l'Art de la Pell de Vic, al Museu de la Garrotxa d'Olot, a Amer, Sant Joan de les Abadesses com també a Tarragona, Reus, Salt o a la galeria Eude de Barcelona.

La mostra de la Masia Bas es podrà visitar fins a l'11 de setembre de dimarts a divendres de 18:00 a 21:00 hores i els caps de setmana i festius d'11-13:00 hores i de 18-21:00 hores. L'Espai estarà tancat des del 27 al 31 de juliol. Mentre que l'exposició del Parc dels Estanys estarà oberta al públic fins al 18 de febrer del 2024.

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88