banner_aire_bonart_horitzontal

Exposicions

Museu Carmen Thyssen Màlaga presenta "Memòria dels carrers"

Museu Carmen Thyssen Màlaga presenta \
bonart màlaga - 10/07/23

El Museu Carmen Thyssen Màlaga presenta Memòria dels carrers: un viatge a la Barcelona dels anys trenta i quaranta del segle XX a través de més de quaranta fotografies de Margaret Michaelis, Kati Horna i Montserrat Vidal-Barraquer.

L'exposició, de producció pròpia i que es mostra a l'Espai ArtSonat, connecta amb Street Life: Lisette Model i Helen Levitt a Nova York –que es va poder veure fins al 25 de juny passat a la mateixa sala– i proposa un recorregut cronològicament pels carrers de la Ciutat Comtal en tres moments consecutius i claus en el marc de la història recent d'Espanya. Margaret Michaelis, arribada des de Berlín el 1933, en el marc de la Segona República, retrata la decadència del Barri Xinès i el Raval, denunciant amb les fotografies les condicions de vida d'aquests districtes obrers en el marc d'una ciutat que aspirava a la seva modernització , transformació i creixement. Per la seva banda, i tot just tres anys després, la fotògrafa hongaresa Kati Horna retrata la vida tranquil·la dels carrers de Barcelona a la rereguarda de la Guerra Civil.

Finalment, i davant de la mirada més documental oferta per Michaelis i per Horna, la Barcelona dels anys quaranta és captada a través del llenguatge malenconiós de la fotògrafa oriünda Montserrat Vidal-Barraquer, que va saber esquivar les restriccions del moment imposades a les dones per presentar una fotografia tan moderna com poètica i refinada. Aquestes imatges, procedents de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l'Arxiu Nacional de Catalunya i el Centre Documental de la Memòria Històrica, ofereixen tres discursos complementaris dins la fotografia de carrer que conformen un relat unitari i coherent, a través del qual el Museu Carmen Thyssen Màlaga reivindica el paper de les dones a la fotografia de carrer espanyola, pioneres en un context poc propici per a les arts en femení.

Amb aquesta exposició, "el Museu continua reivindicant l'imprescindible paper de les dones al relat artístic del segle XX, com a les mostres que hem dedicat a Juana Francés o les fotògrafes Lisette Model, Helen Levitt i Grete Stern", expressa la seva directora artística, Lourdes Moreno, qui ha subratllat que "projectes com Memòria dels carrers marquen una línia destacada a la nostra programació, d'especial atenció a les arts visuals i amb la fotografia com a aposta principal".

La mostra, a la presentació de la qual ha acudit aquest dilluns 10 la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Màlaga, Mariana Pineda, romandrà oberta fins al 24 de setembre, i completa l'aposta del Museu per a aquest estiu, juntament amb l'exposició Fervor de Buenos Aires, que mostra 150 fotografies d'Horacio Coppola i Grete Stern i que es podrà visitar fins al 10 de setembre.

inclassificablesSS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal