download

Exposicions

La Fundació Gala-Salvador Dalí i La Roca Village presenten 'El Despertar del Mite: Gala Dalí'

El projecte expositiu representa un compromís compartit en donar suport a l’art, la moda, la creativitat i la comunitat

Salvador Dalí i Gala en su casa de Portlligat, 1958 | © R. Descharnes / © Descharnes & Descharnes sarl 2024. Drets d’imatge de Salvador Dalí i Gala reservats. Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2024.
La Fundació Gala-Salvador Dalí i La Roca Village presenten \'El Despertar del Mite: Gala Dalí\'
bonart púbol - 20/03/24

La Fundació Gala-Salvador Dalí i La Roca Village han presentat El Despertar del Mite: Gala Dalí, un projecte expositiu d’un any de durada que explora la personalitat enigmàtica de Gala a través de la lent de la seva col·lecció de moda. Oberta al públic des del 19 de març, l’exposició redefineix el llegat de Gala, amb les aportacions de la il·lustradora Carla Fuentes i el fotògraf Jordi Bernadó, entre d’altres.

Comissariada per Bea Crespo, coordinadora del Centre d’Estudis Dalinians, i per Noelia Collado, directora de Continguts de La Roca Village, amb la direcció artística de Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, l’exposició es desenvolupa en tres temporades de moda: la primera – titulada Col·lecció Primavera-Estiu – es mostra al Castell de Gala a Púbol, seguida de la segona temporada Alta Costura el mes de juny i de la Col·lecció Tardor-Hivern a l’octubre.

La Col·lecció Primavera- Estiu presenta vuit outfits que Gala va portar i que van ser creats per dissenyadors il·lustres com GivenchyPierre Cardin i Christian Dior. Aquests vestits mostren la personalitat camaleònica de Gala i com, a través de la moda, va manipular la seva identitat de manera artística, escollint la imatge que volia transmetre. L’exposició inclou un vestit amb un estampat dissenyat per Dalí, que recorda els efectes trompe-l’oeil del Castell de Púbol i que fa referència al Vestit de Llàgrimes, una col·laboració entre Dalí i Elsa Schiaparelli de 1938.

La Fundació Gala-Salvador Dalí i La Roca Village presenten \'El Despertar del Mite: Gala Dalí\' Conjunt que havia pertangut a Gala, format per una brusa i una faldilla llarga de lamé amb estampat de caixmir. Christian Dior Boutique, c. 1971.

En el moment en què es decideix exposar peces d’indumentària, cal tenir en compte la seva conservació. El tèxtil és un material molt fràgil i el seu estat de conservació varia en funció de la seva naturalesa, la qualitat i l’ús que n’hagi fet la persona que l’ha lluït. Tots els vestits que es presenten en aquesta exposició han estat restaurats per les especialistes en materials tèxtils Carme Masdeu i Mari Luz Morata, sota la coordinació d’Elisenda Aragonès, conservadora-restauradora de la Fundació Dalí. Són elles qui han portat a terme la tasca de mannequinage, és a dir, aquelles tècniques i precaucions que permeten donar volum a una peça sobre un maniquí, tot respectant la seva època i estil, així com també els estàndards museístics contemporanis. Pel que fa a les tasques de  restauració, algunes peces han requerit la consolidació de les parts malmeses amb suports de seda i cosits fets amb punts de restauració. S’han confeccionat fundes protectores de cotó natural i s’han adaptat penjadors per a cada vestit.

Una història compartida d’art, moda i creativitat

Aquest projecte conjunt, que vol aportar llum nova respecte la identitat de Gala, es desenvoluparà simultàniament a les dues destinacions com expressió del compromís compartir per la cultura, l’art i la moda a Catalunya. Unint passat i present, el programa expositiu farà reviure la identitat de Gala a través de la lent del seu arxiu de moda, però també a través de la lent de creadors contemporanis. Del llegat de Gala a una mirada completament moderna. El  viatge de descoberta comença al Castell de Púbol –seu de la seva col·lecció de moda.

I ens porta a través del Triangle Dalinià fins a La Roca Village, transformada en un llenç a l’aire lliure dedicat a la creativitat en què es mostrarà un nou retrat inesperat de la musa. Jordi Bernadó ens trasllada a Púbol seguint els passos de la dona invisible i la seva col·lecció d’indumentària, despertant el mite en una instal·lació artística de gran format que vincula la mirada de l’espectador amb la del mite absent. I la personalitat indòmita i enigmàtica de Gala cobra vida en grans façanes de la il·lustradora Carla Fuentes, qui reimagina la llegenda com una força creativa moderna i influent. Aquest projecta forma part d’una iniciativa més àmplia que ens permetrà redescobrir Gala i la seva influència profunda en la moda, la cultura i la societat – retent homenatge a l’escena artística de Catalunya.

La Fundació Gala-Salvador Dalí i La Roca Village presenten \'El Despertar del Mite: Gala Dalí\' Vestit jaqueta a joc amb estampat trompe-l’oeil per Salvador Dalí, c. 1948

La col·laboració donarà a conèixer iniciatives d’art contemporani i atraurà visitants internacionals tant a La Roca Village com als Museus de la Fundació Dalí. Mitjançant la integració de l’art en experiències més àmplies, les dues destinacions crearan experiències culturals que ressonin en els visitants i aquests aprofundeixin en la seva apreciació per la creativitat i la innovació. L’objectiu d’ambdues és inspirar les noves generacions i encoratjar-les a explorar les possibilitats il·limitades de l’expressió artística.

Relegada a estereotip per una societat impregnada de discurs misogin i reticent a reconèixer la seva influència, Gala Dalí va viure a l’ombra. Va ser la força invisible darrera del geni i sovint  l’única dona dins d’un cercle d’homes. L’obra Au Rendez-vous des Amis de 1922 de Max Ernst,  un retrat del grup surrealista, reflecteix aquesta qüestió. Ella va existir sobre tela i sobre paper, principalment, i en els poemes de Paul Éluard, les obres de Salvador Dalí, i a través de la lent de fotògrafs com Man Ray, Brassaï, Cecil Beaton i Horst P. Horst. La seva identitat va ser construïda essencialment a través d’altres – va ser per elecció o per necessitat, jou o disfressa?

Ara, 130 anys després del seu naixement a Kazan, a Rússia, és hora de posar el focus en ella. I fer-ho amb un nou discurs cosit a través del teixit de la moda, on peces d’alta costura de Christian Dior i Elsa Schiaparelli compartiran escenari amb Givenchy i Oleg Cassini, així com peces d’indumentària sense nom que ens recordaran que la imatge de Gala transcendeix les etiquetes. Aquestes peces reflecteixen una personalitat única i sense restriccions, d’algú que, per sobre de tot, es va mantenir fidel a ella mateixa.

 

Eude, genericImpremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88