Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

Juana de Aizpuru, pionera de l'art contemporani, es retira

El Museu Reina Sofia ha comprat l'arxiu de la galerista i encara està pendent la venda de la col·lecció

Juana de Aizpuru, pionera de l\'art contemporani, es retira
bonart madrid - 22/11/23

Juana de Aizpuru, una de les galeristes més importants de l'Estat, va anunciar la seva retirada. Amb 89 anys, la sevillana posa fi a una carrera de més de cinquanta anys en què ha contribuït de manera decisiva a la difusió i promoció de l'art contemporani al nostre país.

Aizpuru va néixer a Valladolid el 1933. Es va llicenciar en Història de l'Art a la Universitat de Madrid i, després d'un breu pas per la docència, va decidir dedicar-se al món de l'art. El 1970 va obrir la seva primera galeria a Sevilla, especialitzada en art contemporani.

La galeria d'Aizpuru es va convertir aviat en un referent de l'art contemporani espanyol. A través d'ella, la galerista va fer conèixer artistes de la talla de Miquel Barceló, Eduardo Chillida, Joan Miró o Antoni Tàpies. També va recolzar artistes emergents, com Antonio López, Luis Gordillo o José Manuel Broto. L'any 1982, Aizpuru va ser la impulsora d'ARCO, la fira d'art contemporani més important d'Espanya. Va dirigir la fira durant les quatre primeres edicions, contribuint a la seva consolidació com un esdeveniment de referència en l'àmbit internacional.

Al llarg de la seva carrera, Aizpuru ha estat guardonada amb nombrosos premis, entre els quals destaquen el Premi Nacional de Belles Arts el 1996 i la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts el 2014. La seva retirada suposa la pèrdua d'una figura clau al món de l'art contemporani espanyol. Aizpuru ha estat una pionera en la difusió i la promoció d'aquest tipus d'art, contribuint a la seva consolidació al nostre país.

Llegat

El llegat de Juana de Aizpuru és inqüestionable. La seva tasca ha estat fonamental per desenvolupar l'art contemporani a Espanya. A través de la seva galeria, la galerista ha donat a conèixer artistes de tot el món, i ha contribuït a la seva projecció internacional. També ha estat una gran impulsora de leducació artística. A través de les exposicions i conferències, ha contribuït a apropar l'art a un públic més ampli. La seva retirada és una pèrdua per al món de l'art, però el llegat continuarà viu durant molts anys.

Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1BANNERS BONART_180x180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88