0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px

Notícies

El Terracotta Museu incorpora en el seu fons peces del col·leccionista Jaume Vilà

La col·lecció de Jaume Vilà va reunir una de les millors col·leccions privades de Catalunya amb peces d’aquesta tipologia

El Terracotta Museu incorpora en el seu fons peces del col·leccionista Jaume Vilà
bonart la bisbal d'empordà - 22/11/23

El Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal ha incorporat en el seu fons unes cinc-centes cinquanta peces de ceràmica aplicada a l’arquitectura del col·leccionista Jaume Vilà. Concretament, es tracta de dues donacions realitzades els anys 2022 i 2023.

Paleta d'ofici durant més de cinquanta anys, al llarg de la seva vida el Sr. Jaume Vilà ha reunit una extraordinària col·lecció de peces ceràmiques aplicades a la construcció, des de peces de rajoleria a revestiments ceràmics de tota mena, que configuren una de les millors col·leccions privades de Catalunya. Aquesta donació va tenir un precedent el 1992, quan el Sr. Vilà ja va fer una primera donació arran de l’exposició temporal “Ceràmica i construcció (col·lecció particular de Jaume Vilà)”. Aquesta mostra es va poder visitar del 15 de novembre de 1991 al 15 de gener de 1992 i es tracta de la tercera exposició produïda pel Terracotta Museu i la segona que es va programar en la seu actual.

A la donació de 2022, el museu va incorporar gairebé dues-centes noranta peces de rajoleria artesanal i estris relacionats amb la seva manufactura. Es tracta de tot un conjunt de peces destinades a la construcció com ara totxos, maons, rajoles, cairons o teules. També hi trobem peces de mides i formes especials com ara tubs i derivacions, rajoles de vano o passamans. D’entre elles cal destacar un conjunt, de gran valor històric, amb escrits o llegendes incises, des de noms, números i anotacions diverses.

A l’última donació, feta aquest 2023, hi trobem peces de revestiment vinculades als moviments artístics del Modernisme i el Noucentisme. En aquest moment, les dues-centes seixanta peces d'aquesta donació es troben en la fase final de documentació i catalogació. Hi trobem un primer bloc amb peces de la fàbrica bisbalenca "La Gabarra", moltes de les quals dissenyades per l’arquitecte noucentista Rafael Masó, i realitzades pels germans Joan Baptista i Alfons Coromina. L'altre gran bloc de peces són també dissenys de Rafael Masó, però en aquest cas fetes a Can Marcó de Quart.

Els treballs de catalogació i documentació d’aquesta col·lecció es poden dur a terme gràcies a l’exhaustiu treball dels professionals del Museu i a la concessió de dues línies de suport per a la documentació de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona. L'ingrés i estudi d'aquestes peces al fons del Museu comporta, sens dubte, un enriquiment qualitatiu molt important de la col·lecció i planteja la possibilitat d'endegar una exposició monogràfica sobre rajoleria tradicional i ceràmica de revestiment que es podria veure de cara al 2025.

Eude, genericBonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88