BONART_1280x150

Exposicions

Fundació Valvi presenta 'Lectures, passejos, viatges' de Lluís Bosch Martí

Bosch Martí va experimentar fins a trobar un llenguatge propi, una plàstica que se situa en la tradició narrativa de Brughel, Rembrandt, Goya, Daumier i els muralistes mexicans

Fundació Valvi presenta \'Lectures, passejos, viatges\' de Lluís Bosch Martí

El14 de novembre a les 19.00 hores tindrà lloc la inauguració de la nova exposició temporal de la Fundació Valvi Lectures, passejos, viatges de Lluís Bosch Martí (Girona, 1941) a l'espai d'art Mercè Huerta i Sala Miquel Martí i Pol de la Fundació. La presentació anirà a càrrec de Germina Bastardas, historiadora de l'art i Maguí Noguer, directora de la Fundació Valvi.

En referència a aquesta exposició Germina Bastardas comenta que "la primera ciutat que va pintar l'artista va ser la seva pròpia, Girona. Amb un estil deutor del seu mestre, Isidre Vicens. Vistes de la ciutat, paisatges amables, dibuixos dels mercats, apunts fets al natural de personatges anònims, amb un traç lliure i experimental. I també viatjar, fent-se camí a través de paisatges desconeguts i obrint-se a l'atzar i a l'aventura".

En aquesta exposició podem contemplar les tintes i aquarel·les sobre cartolina com és El viatge d'Ulisses o El Paisatge de Sant Daniel, que és un guaix sobre paper i cartolina del 1960 i 1962.

Deixats enrere els paisatges gironins, podem apreciar com Bosch Martí va experimentar fins a trobar un llenguatge propi, una plàstica que se situa en la tradició narrativa de Brughel, Rembrandt, Goya, Daumier i els muralistes mexicans (Rivera, Siqueiros, Orozco), un llenguatge directe que prioritza la comunicació per sobre del lluïment i amb una clara tendència expressionista. D'aquest període cal destacar l'obra Dones de Soweto/Johannesburg del 1990, l'oli i collage sobre fusta del 1988 Walter Benjamin a Dachau, un camp d'extermini o els retrats d'Erasme de Rotterdam o de Puig Antich, etc... Bastardas assenyala que "Bosch Martí ofereix una visió del món profundament amarga i tràgica" i reivindica un art compromès (engagée), que reflexiona i es compromet activament en les qüestions socials, polítiques i morals del seu temps".

Per la seva part, el crític Eudald Camps comenta que "és sobradament coneguda la participació de Bosch Martí en mostres col·lectives com les d'Estampa Popular (1967) o la creació juntament amb el seu amic Bep Marquès, del grup Praxis (1975): en motiu de la seva constitució, es va redactar un "petit manifest" de ressonàncies marxistes que es mostrava a favor d'un art "col·lectiu, crític i popular". 

Lluís Bosch Martí, artista i activista cultural

Pel que fa a la trajectòria professional de Bosch Martí podem afirmar que ha exercit de pintor, muralista, articulista i activista cultural. També ha estat col·laborador de premsa a Presència, El Punt, Diari de Girona i a la Revista Bonart. A finals de l'any seixanta va exposar intervenir l'absis de l'església de Palau-Sator, va realitzar tres murals ceràmics a l'estació de Sarrià a Barcelona, va dur a terme exposicions individuals a la Sala Fidel Aguilar i a les Sales Municipals de Girona i al Museu d'Art de Girona. Cal destacar la seva realització d'un gran mural contra la guerra de l'Iraq a Anglès i a Girona, o el gran mural de la Marató de TV3 amb la col·laboració de Modest Cuixart, Josep Perpiñà, Arranz-Bravo i Assumpció Mateu. També va exposar a Euskadi, al poble de Gernika- Lumoko al 2005 junt amb Pompeio Pasqual i Josep Perpiñà.

Aquesta exposició a la Fundació Valvi es podrà visitar fins al 5 de gener del 2024 de dilluns a divendres de 17:00 a 20:00 hores i dissabte d'11:00 a 13:00 hores i de 17:00 a 20:00 hores del vespre.

12M_VOT_INFORMATIU_300x250JP_Bonart-180x180-Online_

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1