banner-1280x150-gene

Notícies

RCR guanya el Premi Eiffel d'Arquitectura pel pont Seibert

Els arquitectes d'Olot RCR han guanyat el Premi Eiffel d’Arquitectura 2023 en la categoria de ponts i passarel·les pel pont Seibert. El guardó és la més alta distinció en disseny arquitectònic amb acer a França.

RCR guanya el Premi Eiffel d\'Arquitectura pel pont Seibert
bonart paris - 23/10/23

El Pont Seibert al municipi francès de Boulogne-Billancourt, obra dels arquitectes catalans RCR Arquitectes, (Premi Pritzker 2017), ha estat guardonat amb el Premi Eiffel d’Arquitectura 2023 en la categoria Franchir (ponts i passarel·les). El Teatre Le Trianon de París (França) ha estat l’escenari que ahir al vespre, 19 d’octubre, va acollir la cerimònia de lliurament dels Premis Eiffel 2023, que organitza anualment l’associació sense ànim de lucre i promotora de la indústria siderúrgica francesa Construir Acier.

Els Premis Eiffel són una distinció nacional atorgada a obres construïdes a França, dissenyades per arquitectes sense restricció de nacionalitat, que volen reconèixer les obres significatives, fetes totalment o parcialment d’acer; promoure l’arquitectura metàl·lica i els seus dissenyadors, arquitectes i enginyers i, al mateix temps, posar en valor les qualitats del material siderúrgic.

RCR guanya el Premi Eiffel d\'Arquitectura pel pont Seibert

El premiat pont Seibert, que enllaça l’illa Seguin i Meudon a la riba esquerra del Sena, és una estructura d’enginyeria d’espectaculars dimensions (150 m de llargada i un arc d’11 metres d'alçada que té 13 metres d'amplada al costat de Meudon i s'amplia a 26 metres d'amplada al costat de l'illa Seguin) i de més de 2.000 tones d’acer que l’estudi d’Olot RCR Arquitectes ha dissenyat juntament amb AEI i Ingerop i construït pel consorci Chantiers, Modernes Construction, Terideal i Baudin Châteauneuf. Amb la construcció del nou pont Seibert l’estudi d’arquitectura creativa RCR Arquitectes dona resposta als nous usos generats pel canvi radical de l’illa Seguin, que passa de ser una zona industrial a convertir-se en un centre artístic i cultural que acollirà múltiples equipaments públics. El pont és una porta: la seva tipologia, la seva escala i el seu caràcter dona resposta a la vocació pública de l'illa i propicia l'aparició d'una nova centralitat urbana atractiva i viva.

En definitiva, el pont contribueix a constituir una nova identitat per a Seguin. De fet, l’estructura del pont Seibert està tractada arquitectònicament com una esplanada i un mirador oberts al Sena, per tal de crear un ampli espai públic. El pont Seibert no és únicament una eina monofuncional, atès que esdevé també passeig, una plaça sobre el riu, un espai públic susceptible d’acollir diferents usos i esdeveniments puntuals. El cost de la construcció ha estat de 41,5 milions d’euros i ha estat finançada per l’Ajuntament de Boulogne-Billancourt i Equipaments de la Vall del Sena SPL, amb una aportació de 29,5 milions d’euros, i pel Departament d’Alts del Sena amb 12 milions d’euros.

RCR guanya el Premi Eiffel d\'Arquitectura pel pont Seibert

La força de l’arquitectura d’RCR resideix en la seva capacitat de transcendir les seves arrels amb un llenguatge universal que és el resultat d’una profunda recerca de l’essencial.

Aquesta essència emergeix per als seus fundadors, Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, de la recerca del buit, d’un diàleg entre el lloc i l’arquitectura, però neix al mateix temps d’un diàleg creatiu, a la manera del jazz, en el qual es canvia el “jo” pel “nosaltres”.

Aquesta arquitectura, nascuda de la creativitat compartida, remet a valors i processos relacionals en tots els sentits i s’estén des d’aquesta lògica fora de la pròpia disciplina, amb una visió holística que abasta alguna cosa més gran que la mateixa arquitectura, que és la vida. I en la vida mateix assaja que els somnis són possibles. Aquesta visió ha estat mereixedora del Premi Pritzker 2017, el Nobel de l’Arquitectura.

SS_Bonart-180x180-OnlineBanner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal