download

Exposicions

'Fang. Identitats híbrides' de Maria Camila Sanjinés

La mostra vol ser un espai de trobada de diferents col·lectius per parlar sobre la construcció de la cultura i d’identitat

\'Fang. Identitats híbrides\' de Maria Camila Sanjinés
bonart olot - 23/10/23

Del 20 d’octubre al 28 de gener de 2024, la Sala Oberta 3 del Museu de la Garrotxa presenta Fang. Identitats híbrides  de Maria Camila Sanjinés.

Fang és un projecte de recerca que posa la mirada en el tema del desarrelament i la migració, l'artesania, el coneixement de la cultura material i com aquests temes es reflecteixen a la seva obra de ceràmica. Aquesta exposició, és fruit d’uns tallers converses realitzats amb dones migrants de la ciutat d’Olot. A partir d’aquestes trobades, l’artista en va recollir la informació a partir de la qual va elaborar una sèrie de peces de ceràmica que sintetitzessin i plasmesin els temes tractats.

La primera fase de Fang es va desenvolupar a Colòmbia durant la pandèmia, al poble de Ràquira (en llengua muisca Ra: vol dir Olla, Quira: vol dir poble), un lloc de terrissers amb més de 8 mil anys de tradició. El resultat d'aquest intercanvi ha estat exposat en diferents cicles d'art contemporani i va ser guanyador de la beca d'artistes i artesans del Departament de Cultura de Colombia. El segon estadi del projecte es va generar a les muntanyes del Rif amb l'espai cultural L'apartment 22 a Rabat, on Maria Camila va estar treballant durant 15 dies amb ceramistes tradicionals Amazigh. Durant aquest procés va generar una sèrie de peces que parlen sobre comunitat i constel·lacions femenines. La d’Olot, és la tercera fase del projecte.

La mostra vol ser, a més, un espai de trobada de diferents col·lectius per parlar sobre la construcció de la cultura i d’identitat. Maria Camila Sanjinés parteix de la pregunta: com es creen els elements culturals? I d’idees com que entendre un lloc és una barreja constat, com que la terra és viva, muta i canvia i que, nosaltres mateixos, podem ser una hibridació que pot generar nous llenguatge culturals sens haver de renunciar ni rebutjar res. I que hi ha maneres de crear una identitat hibrida entre la pertinença i el desarrelament.

Arran d'aquestes trobades i de la informació i les temàtiques que hi han sorgit, Sanjines ha creat la sèrie de peces de ceràmica que formen l'exposició. La mostra ensenya tant el resultat artístic de Sanjines com el procés de treball amb el col·lectiu de dones migrades. A més, també es concep com un espai de trobada per parlar sobre la construcció de la cultura i la identitat. A l'hora de donar forma al fang, Sanjines s'ha qüestionat com es creen els elements culturals. Les peces volen mostrar que entendre un lloc és "una barreja constant", que la terra "és viva, muta i canvia" i que "nosaltres mateixos podem ser una hibridació que pot generar nous llenguatges culturals sense haver de renunciar a res ni tampoc rebutjar-ho".

Baner-generic-180x180_300x300

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal