728x90

Notícies

La Casa Natal Salvador Dalí obre les seves portes

El nou equipament cultural esdevé avui un espai imprescindible per descobrir l’essència interior del geni empordanès

La Casa Natal Salvador Dalí obre les seves portes
bonart figueres - 20/10/23

La Casa Natal Salvador Dalí ja és una realitat. El 20 d'octubre ha obert les portes el nou equipament, en un acte institucional celebrat davant la façana de l’edifici modernista del carrer Monturiol, 6. Eduard Bech, director de la Casa Natal, ha donat la benvinguda al mateix espai on el jove notari Salvador Dalí Cusí va instal·lar la seva notaria, i on s’acabaria casant i creant una família.

En una de les habitacions del primer pis naixeria un temps després Salvador Dalí, artista i geni universal. Bech ha indicat que durant la gènesi del projecte es va poder constatar que “no hi havia cap espai més al món que interpretés la figura de Dalí. Es tractava per tant d’una oportunitat única de fer possible a Figueres aquest espai de referència per entendre Dalí en tota la seva complexitat”. Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, ha volgut remarcar que “avui és un dia de goig per a Figueres i per a tot el país. Cal celebrar la posada en marxa de la Casa Natal, un espai cultural de primer ordre, i nou pol d’atracció cultural i turística a casa nostra, que ha estat possible gràcies a l’estesa i la col·laboració entre administracions.

Natàlia Garriga, consellera de Cultura, ha destacat “L’espai que inaugurem avui és una oportunitat per conèixer el Dalí més íntim: l’home d’abans del personatge, i alhora, l’home que ens fa entendre el personatge. Valorem els projectes que, com aquest, fan que el patrimoni sigui més comprensible per a tots els públics, perquè volem que tothom pugui ferse una idea completa d’allò que està veient.”

La Casa Natal Salvador Dalí obre les seves portes

Jordi Masquef, alcalde de Figueres, ha declarat “Avui és un dia que marca la història de la ciutat. Culmina un projecte que s’ha gestat al llarg de gairebé 30 anys, i que ha transcorregut a través dels mandats de sis alcaldes. La Casa Natal respon a la vocació daliniana d’esdevenir global des de l’ultralocal. Aquest és el gran homenatge que Figueres devia al seu ciutadà més il·lustre, Salvador Dalí, que va projectar Figueres al món”.

Finalment, Raquel Sánchez, ministra en funcions de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern d’Espanya, ha afirmat que Figueres és una ciutat extraordinària, històricament porta d’accés a la modernitat, a França, a Europa. “La inauguració de la Casa Natal fa que Figueres se situa de nou com una peça cau per a la projecció de la figura del geni al món. Celebrem no només l’obertura de l’espai sinó també la figura d’un dels artistes més icònics de la nostra història”.

El Dalí íntim i el Dalí espectacle (“On tot va començar”)

La transcendència dels primers anys de vida familiar en la personalitat de Dalí està àmpliament documentada, i aquesta personalitat està completament lligada al seu art, com queda explicat durant la visita, que permet aprofundir en els lligams familiars del geni: la conflictiva relació amb el pare, que l’acabarà desheretant i expulsant de casa; amb la mare, Felipa Domènech, que moriria quan Dalí tenia només 16 anys; amb la seva germana Anna Maria, quatre anys menor que ell, amb qui mantindria una estreta relació fins el 1929, any en què Dalí coneix a Gala.

La Casa Natal parla de la vida íntima i de la vida pública de Salvador Dalí. De la vida íntima, en els mateixos espais que el van veure néixer i créixer. La resta de l'edifici presenta la vida pública i mediàtica del geni (les nombroses performances, el treball amb Hitchock i Walt Disney, la seva relació amb els mitjans de comunicació, etc.). Sense deixar de banda el context de la Figueres de principis de segle XX i la influència i la importància de la geografia empordanesa en la seva trajectòria vital i artística.

La Casa Natal és el primer equipament cultural que neix amb la voluntat d’explicar la persona i el personatge de Dalí, d’aquí la necessitat d’explicar On tot va començar i De Figueres al món, que són els claims del projecte.

La Casa Natal Salvador Dalí obre les seves portes

Un espai museogràfic immersiu, que apel·la a les sensacions del visitant La redacció del projecte museogràfic ha anat a càrrec de la UTE Transversal Varis arquitectes, encapçalada per Dani Freixes. S’ha concebut com una oportunitat per entendre millor i experimentar Dalí a partir de múltiples facetes: personal, artística, d’escriptor, de pensador, de 'performer' i d'amant de la ciència.

La Casa Natal Salvador Dalí és un espai museogràfic únic, que permet al visitant endinsar-se en la vida de Dalí. Ho fa convertint-se en element protagonista de la història. La visita va més enllà del recorregut físic, vol ser un viatge en el temps en què el relat pren vida i el visitant ha de deixar-se endur per les sensacions que l’interpel·len. El fil conductor de la visita a la Casa Natal, d’una hora de duració, és un diàleg interior entre dues veus, que acompanyarà el visitant a través d’una audioguia a 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès). D’una banda, una veu que evoca Dalí en primera persona, a partir de fragments dels seus pensaments, escrits, cites, entrevistes i declaracions. De l’altra, una veu narradora. Per acompanyar la primera i facilitar els requeriments d’idiomes, circulació, mobilitat i orientació dins del centre, hi ha una locució que guia el visitant al llarg del recorregut, i alhora permet la interpel·lació amb el visitant provocant la seva curiositat o complicitat i, sobretot, ajuda a explicar allò que Dalí no pot explicar en primera persona, o tot allò que altres diuen d’ell. Es podran visitar les diferents plantes, essent l’entresol la que conserva alguns dels espais més emblemàtics de la infància de Dalí. Entre ells, l’habitació on va néixer.

La-Galeria-201602-recursinclassificables

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px