0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px

Exposicions

"Dora Maar. Viatge a Catalunya" a l'Arxiu Nacional de Catalunya

\
bonart barcelona - 19/06/23

L’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) exposa una quarantena de fotografies de l’artista Dora Maar. Són retrats d’un viatge de plaer que va fer a Catalunya, bàsicament a Barcelona, Tossa de Mar i S’Agaró, en les quals recull la quotidianitat d’aquests indrets. L’exposició, sota el títol Dora Maar. Viatge a Catalunya, serveix per mostrar al públic l’adquisició que la institució va fer d’una part dels negatius de la fotògrafa i també pintora -coneguda per tenir una relació amb Picasso- apareguts en una caixa el 2022 i que es van subhastar a París. La mostra està comissariada per la historiadora d’art Victòria Combalía.

L’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) ha inaugurat aquest divendres una exposició que recull els retrats amb la càmera de la pintora i fotògrafa Dora Maar, també coneguda perquè va mantenir una relació amb el pintor Pablo Picasso. Sota el títol 'Dora Maar. Viatge a Catalunya', i comissariada per la historiadora d’art, Victòria Combalía, és un material del 1933, quan va visitar Barcelona, Tossa de Mar i S’Agaró. “No era cap encàrrec. Va venir per plaer”, explica la responsable de la mostra.

Són fotografies de gent passejant, venedors i pescadors a la zona de la Costa Brava. “Gent de carrer, però sobretot tenia predilecció per les persones pobres” i també “les cegues, perquè pot ser que, com que en el surrealisme els ulls tancats representen la mirada interior, això li interessava”, indica Combalía. Hi ha retratada la Rambla de Barcelona, el Mercat de la Boqueria i el Somorrostro, entre d'altres.

L’exposició, que es troba en un espai de la institució, a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), està formada per 46 instantànies, que barregen material de la comissària i l’adquirit per l’ANC l’estiu de l’any passat. Precisament, va ser en una subhasta a la casa Artcurial de París, després d’una troballa de negatius a l’interior d’una capsa. Maar, més enllà de ser coneguda per mantenir una relació amb Picasso entre 1936 i 1946, va ocupar un lloc destacat en la fotografia francesa. Se la coneixia perquè practicava la “fotografia de carrer”, explica la comissària.

La mostra romandrà a l’ANC fins al 20 de juliol i està emmarcada dins el Festival Lumínic de la localitat vallesana, que va donar el tret de sortida el passat 3 de juny i que té diferents activitats programades fins al 16 de juliol.

Relació amb Picasso

Combalía va aconseguir contactar amb Dora Maar a la dècada dels 90 (va morir el 1997), tot i que “tothom em deia que no em contestaria al telèfon, però vaig tenir sort” i descarta que Picasso la condicionés per abandonar la fotografia quan van estar junts. De fet, apunta que la “proximitat” amb ell va fer que reprengués l’interès per la pintura, un art que va estudiar a l’Acadèmia Lhote, a París, i posteriorment va fer-ho amb la fotografia.  

Baner-generic-180x180_BANNERS BONART_180x180

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal