banner-1280x150-gene

Exposicions

La Fundació Iluro inaugura "Agustí Centelles (1909-1985). Fotoperiodista"

La Fundació Iluro inaugura \
bonart mataró - 18/06/23

La Fundació Iluro inaugura el 22 de juny a les 19 h. l'exposició Agustí Centelles (1909-1985). Fotoperiodista a l'Ateneu Centre Cultural (1909-1985). La mostra es podrà visitar fins al 27 d'agost.

L’obra d’Agustí Centelles és cada vegada més valorada, tant a escala nacional com internacional. La llarga trajectòria professional d’aquest fotògraf se centra en els anys de la República i els de la Guerra Civil. Cal, però, no circumscriure l’obra de Centelles a aquelles imatges punyents i colpidores que ja formen part de la història de la fotografia universal i que són les que li han donat més notorietat.

Aquesta exposició és un resum essencial de l’obra d’aquest gran fotògraf català. A més de les seves conegudes imatges del conflicte bèl·lic de 1936-1939, hi ha altres fotografies menys conegudes que fan referència a la vida quotidiana, al fet divers, al retrat… a tot allò que en el seu moment conformà l’univers visual d’Agustí Centelles.

Agustí Centelles va ser el modernitzador del fotoperiodisme a Catalunya durant la dècada del 1930. Va aprofitar els avenços tecnològics de l'època per revolucionar la manera de fotografiar dels seus coetanis. Segons les seves paraules, ell va ser «el primer reporter gràfic a fer política des de la fotografia». Centelles va cobrir els esdeveniments de la Guerra Civil Espanyola des del començament, recorrent els llocs del conflicte amb una càmera Leica que li permetria registrar imatges emblemàtiques d'un moment crucial de la història d'Espanya.

Després d'alguns anys dedicat al fotoperiodisme, Centelles va començar a treballar com a corresponsal gràfic de guerra l'endemà de l'esclat de la Guerra Civil, el 19 de juliol de 1936, al servei de diversos mitjans i institucions com el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Des d'aquest lloc va cobrir, des del punt de vista del bàndol republicà, els successos al front d'Aragó i els bombardejos sobre la població civil a Lleida, esdevinguts el 1937.

Les fotografies de Centelles mostren de quina manera la guerra espanyola va rebre una cobertura mediàtica sense precedents, antecedint l'esclat documental de la Segona Guerra Mundial. A la seva feina, l'autor es va situar tant al costat dels soldats del front com al costat de la població civil, creant així imatges de patent immediatesa i impacte visual en un intent per assolir una objectivitat fotogràfica que, això no obstant, es tornava política pel mateix contingut i implicació del fotògraf a cada imatge.

Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1inclassificables

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90