canal-mnactec-1280-150

Notícies

Tuan Andrew Nguyen, Premi Joan Miró 2023

Tuan Andrew Nguyen, Premi Joan Miró 2023
bonart barcelona - 31/05/23

L’artista vietnamita Tuan Andrew Nguyen és el guanyador de la vuitena edició del Premi Joan Miró, que enguany atorga la Fundació Joan Miró amb la col·laboració de la Stavros Niarchos Foundation (SNF). El jurat ha valorat “el compromís social, polític i ambiental de la seva obra, que aborda temes difícils relacionats amb la història, la memòria col·lectiva i l’impacte del colonialisme a través de projectes artístics rigorosos i poètics on l’artista combina imatge en moviment i escultura”. La Stavros Niarchos Foundation (SNF) es fa càrrec de la dotació del premi i de la producció de l’exposició monogràfica que Tuan Andrew Nguyen protagonitzarà l’any 2024 a la Fundació Joan Miró.

Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró, i Alexandros Kambouroglou, director global de Programes de la Stavros Niarchos Foundation (SNF), han anunciat l’artista guardonat amb el Premi Joan Miró 2023. Tuan Andrew Nguyen (Ciutat Ho Chi Minh, Vietnam, 1976) ha estat distingit en aquesta vuitena edició del premi, que s’atorga cada dos anys i que en les ocasions anteriors ha reconegut els artistes Olafur Eliasson (2007), Pipilotti Rist (2009), Mona Hatoum (2011), Roni Horn (2013), Ignasi Aballí (2015), Kader Attia (2017) i Nalini Malani (2019).

El jurat del Premi Joan Miró 2023 està format per Hoor Al Qasimi, presidenta i directora de la Sharjah Art Foundation, Emirats Àrabs Units; Katerina Gregos, directora artística del Museu Nacional d’Art Contemporani (EMST), Atenes, Grècia; Haeju Kim, comissària en cap del Singapore Art Museum, Singapur; Ann-Sofi Noring, antiga codirectora del Moderna Museet, Estocolm, Suècia, i membre de la junta de la Reial Acadèmia Sueca de Belles Arts, i Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró, Barcelona.

El jurat ha arribat a un consens per guardonar Tuan Andrew Nguyen i n’ha destacat “el compromís, la profunditat i la imaginació extraordinàries de la seva producció, qualitats que el connecten directament amb els valors que van caracteritzar l’obra de Joan Miró”.

Concretament, en la seva declaració, el jurat del Premi Joan Miró 2023 elogia "la rellevància social, política i ambiental dels seus projectes, que sempre són presentats amb una visió artística altament singular. La seva subtilesa li permet abordar alguns dels episodis més difícils de la història moderna amb una claredat lúdica i poètica alhora".

Tuan Andrew Nguyen és un artista de Ciutat Ho Chi Minh (també anomenada Saigon) que viu i treballa en aquesta localitat del Vietnam. La Fundació Joan Miró ha explicat que les seves obres exploren “la capacitat de la memòria per esdevenir una forma de resistència política. La seva pràctica s’alimenta de la recerca i del compromís amb comunitats que han afrontat traumes causats pel colonialisme, la guerra i els desplaçaments”. A través de la seva exploració de la memòria, Nguyen investiga “els esborraments que el projecte colonial ha aplicat a determinades realitats”. Treballa amb diverses tècniques i els seus projectes solen combinar imatge en moviment i escultures.

Amb la concessió del Premi Joan Miró 2023, a més de rebre una dotació econòmica de 50.000 euros, Tuan Andrew Nguyen protagonitzarà l’any 2024 una exposició monogràfica a la Fundació Joan Miró de Barcelona, produïda en col·laboració amb la Stavros Niarchos Foundation. El premi es completa amb un guardó concebut pel reconegut dissenyador barceloní André Ricard, que per crear-lo es va inspirar en l’esperit i la identitat de Joan Miró i de la seva Fundació. Amb aquest disseny, Ricard vol reflectir la voluntat d’innovació i el dinamisme del premi i de l’artista que li dona nom.

Baner-generic-180x180_Eude, generic

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1