Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

Primera retrospectiva del fotògraf Jacques Léonard a França

Primera retrospectiva del fotògraf Jacques Léonard a França
bonart arles - 30/05/23

L’exposició Jacques Léonard. L’esperit nòmada fa un recorregut per la trajectòria fotogràfica i vital de l’autor Jacques Léonard (Maisons-Laffitte, 1909 - l’Escala, 1994) a través de 164 imatges –68 còpies d’època, 85 còpies actuals i 11 retrats–, la majoria inèdites. La retrospectiva es podrà visitar del 27 de maig a l’1 d’octubre al museu de belles arts de la Ville d’Arles, Musée Réattu i està organitzada per la Fundació Photographic Social Vision, que representa l’Arxiu Léonard des de fa més de deu anys, en col·laboració amb el museu francès. Aquesta és la primera retrospectiva del fotògraf francès, conegut per documentar la Barcelona gitana.

Jacques Léonard va començar treballant als estudis cinematogràfics Gaumont de París i el 1952 es va instal·lar a Espanya, on es va convertir en fotògraf professional.

Reconegut per documentar la Barcelona gitana, l’exposició Jacques Léonard. L’esperit nòmada internacionalitza l’obra de l’autor i descobreix una part desconeguda del seu arxiu, que consta de més de 20.000 imatges, més enllà de les fotografies de la comunitat gitana, una de les temàtiques més tractades per Léonard al llarg de la seva vida.

Jacques Léonard. L’esperit nòmada descobreix l’arxiu fotogràfic de Jacques Léonard, i fa un recorregut a través de la trajectòria vital i fotogràfica de l’autor.

A Barcelona, Jacques Léonard es va enamorar de la dona gitana Rosario Amaya, amb qui es va casar. La comunitat gitana va ser una de les temàtiques més fotografiades per l’autor al llarg de tota la seva vida. De l’arxiu conservat, uns 4.000 negatius i gairebé tres quartes parts de les còpies originals tracten la cultura gitana.

Léonard ha deixat una galeria d’imatges que documenten la vida a Barcelona entre els anys cinquanta i setanta: carrers, mercats, festes, parcs d’atraccions, el port, l’espigó i passeig marítim, activitats esportives (com la Copa Davis i les 24 hores de Montjuïc), fira de mostres, operacions a l’hospital de Sant Pau, nens al carrer...  També de diverses localitats de la costa catalana, com Sitges, Salou, Tossa o Vilanova i la Geltrú, retratant l’incipient turisme. 

L’exposició, comissariada per Maria Planas, responsable de la gestió de l’Arxiu Família Jacques Léonard per part de la Fundació Photographic, i per Daniel Rouvier, director del Musée Réattu d'Arles, també mostra les tres càmeres amb les quals va treballar i es projecta el documental Jacques Léonard. El payo Chac dirigit per Yago Léonard, net de Jacques Léonard, i produït per Curt Ficcions Curt Produccions (2011).

“Jacques Léonard va fotografiar gairebé tota la vida per exigència professional però també personal, i en moltes ocasions pel simple plaer de captar la realitat tal com la veia”, assenyala Maria Planas, co-comissària de l’exposició.

Les gitanes

L’exposició Jacques Léonard. L’esperit nòmada s’inclou en la programació de la 54a edició de Les Rencontres de la Photographie d’Arles, que se celebrarà del 3 de juliol al 24 de setembre. Coincidint amb la inauguració del festival, la Fundació Photographic organitzarà una segona exposició de Jacques Léonard a Arles, en aquesta ocasió a la Anne Clergue Galerie, amb còpies actuals i d’època  a la venda. L’exposició, titulada Les gitanes es podrà visitar del 4 de juliol al 26 d’agost.

inclassificablesNial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px