JP_Bonart-1280x150px-Online-

Exposicions

Recordant Romà Vallès - 100 anys

Recordant Romà Vallès - 100 anys
bonart teià - 31/05/23

Recordant Romà Vallès - 100 anys commemora el centenari del naixement de l'artista amb un seguit d'activitats i propostes per celebrar la figura i obra de Romà Vallès.

Durant els darrers mesos de la seva vida, Romà Vallès va demanar a la seva filla, Isabel Vallès, i a la seva neta, Lídia Alcolea, de treballar conjuntament en el traspàs del llegat familiar: pintures, dibuixos, correspondència, estudis, biblioteca, vídeos, fotografies, catàlegs d’exposicions... per tal que s’encarreguessin de difondre i comunicar la seva trajectòria pictòrica a través de la seva vida i les seves obres.

Des del 2015, any de la seva mort, la comissió formada per Isabel Vallès, Lídia Alcolea, Elena Torras i Laura Pastor està fent una recerca molt curosa del fons familiar. S’està estudiant i catalogant la seva obra, i contactant amb historiadors, galeristes, artistes i amics del pintor per difondre la seva vida més personal i la seva obra artística. S’han fet nombroses publicacions sobre Romà Vallès al llarg de la seva vida, i l’objectiu d’aquesta comissió es donar una visió més personalitzada de la seva obra i posar-la en el context del segle XXI, a fi que les noves generacions segueixin treballant i estudiant el seu llegat.

Algunes de les personalitats més rellevants en la vida de Romà Vallès van ser René Metras (galerista), Alexandre Cirici i Pellicer (escriptor), Juan-Eduardo Cirlot (poeta i crític d’art), José Corredor-Matheos (poeta, crític d’art i historiador), Joan Brossa (poeta i artista), Joan Perucho (escriptor), Jordi Cerdà (artista), Ricard Planas (crític d’art i editor), Ángel Crespo (poeta i assagista), Pilar Gómez Bedate (escriptora i editora), Carlos Antonio Arean (poeta, crític i comissari d’exposicions), Lourdes Cirlot (historiadora de l’art i investigadora), Daniel Giralt-Miracle (crític d’art), Conxita Oliver (crítica d’art), Joan Gil (crític d’art), Joan Casellas (artista)...

Del 2 al 5 de juny es podrà visitar l'exposició Romà Vallès a Teià. La mostra és un reconeixement a la seva presència al poble. Un treball basat en l’afecte i un retorn dels seus deixebles, Jordi Cerdà, Joan Casellas i Victòria Pujadas, a les seves ensenyances i amistat. Com a matèria de la mostra, un total de 15 obres pictòriques i nombrosos documents i records, llargues xerrades i visions còsmiques sota la Via Làctia que travessa el sostre a dues aigües de Can Monac.

Aquesta exposició neix de la voluntat de posar en valor la presència de l’artista Romà Vallès a Teià en relació amb el centenari del seu naixement (1923-2023). L’any 1968, el pintor Roma Vallès s’instal·la a la masia gòtica de Can Monac de Teià, un espai que esdevé l’escenari principal de la seva producció artística durant trenta-dos anys. L’espai gòtic de la masia i el seu entorn li proporcionen l’ambient idoni per desenvolupar les seves pintures abstractes, i així ho explicita en nombroses cites i fotografies publicades en els seus catàlegs monogràfics.

Al llarg dels anys, Romà Vallès va deixar a Teià un total de 28 obres en col·leccions públiques i privades. Amb aquest fons vestim l’exposició. Malgrat la limitació autoimposada d’exposar sols les obres que han quedat a Teià, podem mostrar exemples de gairebé totes les sèries que Romà Vallès va produir fins que deixà l’estudi l’any 2001. Cosmogonies Sèrie blanca i Collage El Mundo roto dels anys seixanta; Floracions, Quatre elements i Nous conceptes dels anys setanta; la sèrie Signes dels vuitanta, i Nous espais i Entre segles, dels noranta.

Impremta Pages - banner-180x178Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88