Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

"Posidònia" de Carles Bros al Museu de la Mediterrània

\
bonart torroella de montgrí - 16/01/23

El Museu de la Mediterrània inuagura el 21 de gener a les 18 h. l'exposició Posidònia de Carles Bros, mostra que vol reivindicar aquesta planta i ser un missatge en defensa de la natura i la Mediterrània. Una exposició on Carles Bros dona nova vida a la posidònia, la transforma en pigment, collage i coure. Li dona plasticitat i moviment i la converteix en un objecte artístic a partir de diferents escultures i pintures.

L'exposició comptarà amb un conjunt d'escultures que representen la planta submergida per una banda, i les formes que adopten les fulles seques de la planta quan son convertides en esferes per l’acció de les onades per una altra. La primera escultura és una obra suau, àgil i volàtil, i delicada com al planta al fons del mar. La segona és un conjunt d'escultures en forma d'esferes realitzades amb materials reciclats, filferros de coure i de ferro en desús. Esferes amb transparències i contrastos fruit dels filferros corbats a mà que evoquen un moviment suau i harmoniós. Les escultures es complementen amb diverses obres, pintures i collages, que mostren les diferents etapes de la vida de la posidònia.

La posidònia és una de les plantes més importants de la Mediterrània. Al contrari del que molta gent es pensa, no és una alga, sinó una planta amb arrels, amb tija, que fa una flor i dona un fruit. Una espècie endèmica de la mar Mediterrània la presència de la qual és símptoma d'aigües netes.

\

El biòleg i artista Ernst Haeckel, a qui es considera el creador del terme ecologia el 1869, va deixar escrit que un dels seus primers objectius quan dibuixava era permetre que el major nombre de persones “tingués accés als meravellosos tresors de bellesa enterrats als fons dels mars o visibles només a través del microscopi”. Constatava que l’art obre portes i camins de vegades insospitats.

Carles Bros, artista que ha fet de la mar i de la defensa de la pesca tradicional el seu hàbitat creatiu, ha trobat en la posidònia un d’aquests tresors. Aquesta planta aquàtica tan carregada d’història i de llegendes com desconeguda, és la protagonista de la seva següent exposició al Museu de la Mediterrània.

L’exposició es podrà visitar al Museu de la Mediterrània fins al dilluns 1 de maig de 2023, moment que començarà un recorregut itinerant per diversos llocs dels països catalans, i la Mediterrània. 

Carles Bros (Terrassa, 1956), pintor, escultor, fotògraf i gestor cultural, s’inicia en el mon artístic de ben petit quan estudia i treballa amb la seva mare Joaquima Solanes, artista-pintora. La seva formació acadèmica la va realitzar a la Universitat de Girona i al Reial Cercle Artístic de Barcelona, on es va formar en estudis de comissariat i gestió cultural.

Carles Bros ha efectuat més de 160 exposicions individuals a Europa i Àsia i és convidat a exposar per governs de diferents països i per institucions i museus. Des de 2010, Carles Bros ha estat l'impulsor, director i comissari de la mostra d’art contemporani «Festival Tramuntanaart».

L'any 2012 va rebre la Medalla de la Pesca Catalana de la Generalitat de Catalunya en agraïment a la defensa, per tot el món, de la pesca sostenible a Catalunya. També és posseïdor del Premi de Pintura Jove de la Sala Parés (Barcelona), del Primer Premi Begur o del Primer Premi La Cellera de Ter, entre molts altres.

Persona inquieta i artista compromès, s’identifica amb una obra d’alt valor didàctic que adverteix de la necessitat de preservar la fauna marina i alerta de la contaminació de la Mediterrània.

Eude, genericGC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

0224-banner-bonart-MetgeRural-1280x107px