PB_Online_BONART_1280X150

Exposicions

'Ressonàncies europees: el pintor Eduard Bigas evoca l'escriptor Josep Pla' a la Fundació Lluís Coromina

L'artista palafrugellenc afincat a Berlín explora i visualitza la narrativa de Pla, creant un diàleg que ressalta les connexions entre les seves trajectòries i perspectives sobre Europa.

Eduard Bigas
\'Ressonàncies europees: el pintor Eduard Bigas evoca l\'escriptor Josep Pla\' a la Fundació Lluís Coromina
Nora Barnach barcelona - 09/09/24

'Ressonàncies europees: Eduard Bigas evoca Josep Pla', que s'acaba d'inaugurar a la Fundació Lluís Coromina - Espai Isern Dalmau de Barcelona, és una trobada entre la literatura i les arts visuals: les obres de l’artista Eduard Bigas s’inspiren directament en els textos de Josep Pla. Aquesta mostra, que es va inaugurar primer a la Fundació Josep Pla de Palafrugell i que, posteriorment, va itinerar aquest mes de maig a la Delegació del Govern de Catalunya a Alemanya, recull una sèrie de peces creades expressament per l'artista català que interpreten visualment la narrativa de Pla. Dos palafrugellencs dialogant en temps i modalitats diferents però amb l'excel·lència com a comú denominador.

Eduard Bigas, resident a Berlín des de fa més d’una dècada, ha trobat en la lectura de l’obra de Pla una font inesgotable d’inspiració. El pintor reinterpreta les paraules de l’escriptor català, conegut per les seves cròniques socials i polítiques d’una Europa en crisi, i les transforma en imatges plàstiques que ens conviden a reflexionar sobre l’actualitat. A través d’aquest diàleg entre text i imatge, Bigas projecta les preocupacions del passat cap a la nostra realitat contemporània.

\'Ressonàncies europees: el pintor Eduard Bigas evoca l\'escriptor Josep Pla\' a la Fundació Lluís Coromina Una vista panoràmica de l'exposició 

L’exposició recorre espais clau en la vida i obra de Josep Pla, com Londres, Berlín i Rússia, ciutats on Pla va ser corresponsal i que Bigas plasma des de la seva pròpia experiència artística. La connexió entre ambdós creadors no és fortuïta: Josep Pla, amb les seves cròniques de postguerra, descrivia una Europa immersa en la inflació, les tensions socials i l’auge del populisme, temes que avui ressonen de manera inquietant en el nostre present. Bigas agafa aquests temes presents en els textos de Pla i els tradueix en imatges que ens fan reflexionar sobre la situació actual d'Europa, especialment arran del ressorgiment de l’extrema dreta. Així, l’obra de Bigas esdevé una interpretació visual i contemporània de la narrativa planiana, que continua vigent més de cent anys després.

Aquesta proposta artística i literària també evidencia la importància que ambdós autors donen als viatges i a la seva identitat compartida com a palafrugellencs. Tot i que Bigas plasma la seva visió a través de formes suggerents i colors intensos, sempre amb un estil abstracte i expressionista, és clar que la seva obra beu directament de les paraules de Pla, que serveixen com a guia per explorar la realitat europea d'avui.

Pel que fa a l’exposició, es divideix en diversos àmbits que presenten dibuixos de Bigas, elaborats amb diverses tècniques (collages, aquarel·les, dibuixos a tinta..), juntament amb textos i fotografies de Josep Pla. Cada secció inclou textos explicatius en vinil i vitrines amb materials de treball d’ambdós artistes, com plomes, manuscrits i objectes històrics, que complementen i contextualitzen les obres exposades.

\'Ressonàncies europees: el pintor Eduard Bigas evoca l\'escriptor Josep Pla\' a la Fundació Lluís Coromina D'esquerra a dreta: Francesc Montero, director Fundació Josep Pla, Eduard Bigas, artista, i Lluís Coromina, president de la Fundació que porta el seu nom. Fotografies Nordmedia

Amb aquesta exposició, Eduard Bigas aconsegueix no només retre homenatge a l’obra de Pla, sinó també actualitzar la seva mirada, demostrant que l’escriptor català continua sent un referent fonamental per entendre els grans canvis socials i polítics del nostre temps. 'Ressonàncies europees' és una invitació a rellegir Pla i a contemplar l’Europa del present a través de la seva inconfusible òptica, que, un segle després, es manté tan pertinent com sempre: "París és un formiguer d’activitat, una ciutat en plena ebullició. Els cafès estan plens, els teatres atapeïts, i la vida sembla transcórrer amb una alegria contagiosa. No obstant això, sota aquesta aparença de prosperitat i luxe, s’amaga una sensació d’inquietud. Els preus comencen a pujar lleugerament, però la gent encara no sembla preocupar-se’n massa. Els mercats estan ben proveïts, però cada cop se senten més rumors sobre possibles conflictes a l’horitzó. Serà que aquesta aparent abundància només és un miratge?" (Cartes de lluny, 1920-1938, Josep Pla).

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

Eduard Bigas evoca a Josep Pla

Estrena del migmetratge documental 'Intersection' sobre la trajectòria d'Eduard Bigas

L'Espai Cuixart inaugura l'exposició 'Diàleg(s). Eduard Bigas versus Modest Cuixart'

El Museu del Suro de Catalunya presenta "Intersection" d'Eduard Bigas

\'Ressonàncies europees: el pintor Eduard Bigas evoca l\'escriptor Josep Pla\' a la Fundació Lluís Coromina

GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180GA_Online_BONART_180X180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88