Baner-1280x150-px

Exposicions

El MACBA presenta 'Jordi Colomer. Façana Foto Festa Futur Fideus'

El nomadisme, la perifèria, l’imaginari popular, l’humor, la comunitat, la provisionalitat, la ficció i la utopia són alguns dels temes subjacents en les obres de Jordi Colomer (Barcelona, 1962)

El MACBA presenta \'Jordi Colomer. Façana Foto Festa Futur Fideus\'
bonart barcelona - 13/05/24

Amb el títol Jordi Colomer. Façana Foto Festa Futur Fideus, el MACBA presenta la mostra comissariada per Martí Peran aplega escultures, collages, instal·lacions, fotografia, vídeo i accions en viu realitzades des de finals dels anys vuitanta fins a l’actualitat per l’artista. L’exposició destarota l’ordre cronològic i proposa una contaminació entre geografies, relats, objectes i implicacions del públic dins i fora del museu. L'exposició es podrà visitar fins al 24 de setembre.

Aquesta és la mostra més àmplia fins avui dedicada a l’obra de l’artista català, que va ser el representant del pavelló espanyol a la 57a Biennal de Venècia (2017), i aplega produccions fetes en contextos concrets de ciutats d’arreu del món, amb un marcat sentit performàtic.

Amb motiu de l’exposició s’han desenvolupat tres noves produccions: Abecedario argentino, 2023/2024, en el marc del programa de la Fundació “la Caixa”. Suport a la Creació’22. Producció i amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull; Spanish Coast, 2017/2024, i El balcó, 2024, que compta amb la col·laboració del Casal dels Infants del Raval. A més, l’obra No? Future!, 2006, es presenta amb la col·laboració del CCCB.

L’exposició proposa un recorregut extens al llarg del treball desenvolupat per Jordi Colomer des de finals dels anys vuitanta fins a l’actualitat, a través de múltiples formats: escultura, collages, fotografia, vídeo, instal·lacions i accions en viu. Més que explicar l’evolució de la seva trajectòria, aquest ampli conjunt d’obres pretén aprofundir en allò que permet concebre-la d’una manera unitària. La clau que proposem és la condició escènica: allà on l’il·lusori i la realitat conflueixen en un vaivé continu.

Després d’un primer període centrat a explorar la materialitat de la ficció mitjançant la producció d’objectes-escultura, Colomer trasllada als carrers aquest aprenentatge per multiplicar les relacions entre imaginació i realitat. D’aquest desplaçament en sorgeixen nombroses qüestions que esdevindran recurrents: la mobilitat i el nomadisme, el que és provisional i el perifèric, l’imaginari popular i l’humor, la comunitat i la utopia.

La major part dels treballs aplegats aquí són produccions desenvolupades en contextos concrets d’una sèrie de ciutats d’arreu del món: Barcelona, Bucarest, Sanà, Ciutat de Mèxic, Istanbul, Tetuan, Mòdena, Palerm i Buenos Aires, entre d’altres. En tots aquests emplaçaments, Colomer hi promou una sèrie d’accions d’escala diversa. De vegades la situació la protagonitza un sol actor –és el cas, per exemple, d’Anarchitekton (2002-2004), No? Future! (2006) Medina Parkour (2014)–, en d’altres s’apel·la a comunitats determinades(Abecedario argentino (2023) i, molt sovint, es convoca el conjunt de la ciutadania, com veiem a Crier sur les toits (2011), New Palermo Felicissima (2018) o Modena Parade/Corteo Modenese (2022). En qualsevol cas, es tracta sempre d’induir un esdeveniment, ja sigui minúscul o bé aparatós –desfilades, festes, desplaçaments–, mitjançant el qual la comunitat troba noves eines per abordar qüestions crucials: com i on es construeixen comunitats? Qui en són els actors i quines les seves temporalitats? Com es construeixen els seus imaginaris? Façana Foto Festa Futur Fideus. Si una sola lletra, sense anar més lluny, és capaç de tant, què podem esperar de l’alfabet sencer?

La mostra s’acompanyarà d’una publicació que es presentarà al final de l’exposició. El llibre, un recorregut per l’univers creatiu de Colomer, inclourà  textos de Martí Peran, Benedetta Casini, Ignasi Duarte, Carolina Olivares i Núria Gómez Gabriel, que posen el focus en diversos aspectes de la pràctica de l’artista.

Patrimonieja_Banner_180x180_CULTURALinclassificables

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90