canal-mnactec-1280-150

Exposicions

El Museu d'Art inaugura 'Esclats d’un instant. 90's. L’aportació de les artistes al Fons d’Art del diari AVUI'

Aquesta segona part del projecte expositiu 'Esclats d’un instant' se centra en les donacions especialment realitzades a la dècada dels noranta.

El Museu d\'Art inaugura \'Esclats d’un instant. 90\'s. L’aportació de les artistes al Fons d’Art del diari AVUI\'
bonart girona - 26/02/24

El Museu d'Art de Girona inagura el 2 de març l'exposició Esclats d’un instant. 90's. L’aportació de les artistes al Fons d’Art del diari AVUI, que es podrà visitar fins al 2 de febrer del 2025. Comissariada per Elina Morandi, suposa la continuació de la mostra anterior, que es va poder veure al Museu d’Art de Girona del 25 de febrer del 2023 al 28 de gener del 2024, i que se centrava en les obres realitzades en la dècada del 1970 i que van ser donades en la primera crida de suport al diari.  

El Museu d’Art de Girona va exposar les obres que les artistes van donar als setanta en una primera mostra temporal que es va poder veure fins aquest gener de 2024. De nou, sota el títol genèric “Esclats d’un instant”, s’inaugura la segona part de l’exposició amb la mostra de les obres donades als anys noranta.  

La mostra és un pas més per donar visibilitat a les obres de dones artistes que conserva el Museu en els seus fons, i que avui en dia encara no estan exposades a les sales. Es podran veure creacions de Montserrat Acosta, Pilarín Bayés, Casilda Huguet, Rosa Espinosa, Josepa filella, Gina Portera, Pilar Segura, Assumpció Mateu, Elisabet Mabres, Maria Girona, Montserrat Costa, Begoña Egurbide, Kima Guitart, Amèlia Riera, Pia Crozet, Colita, Anna Mauri, Maria Bofill, Maria Teresa Codina, Elena Paredes, Carme Serra Cantarell, Mariona Millà, Anna Pujol, Madola, Àngels Ribé i Maria Assumpció Raventós.      

El Museu d\'Art inaugura \'Esclats d’un instant. 90\'s. L’aportació de les artistes al Fons d’Art del diari AVUI\' Elena Paredes. Performance.

Als anys 70 va haver-hi una primera crida per la donació i creació del fons del diari Avui com a suport a l’edició del primer diari en català. Va ser uns anys més tard, a la dècada dels 90, quan es va produir un segon moment de donació i alhora creixement del fons. Algunes de les dones artistes ja havien participat en la primera crida fundacional del diari i van continuar donant resposta a la crida del 1994, en un context de renovació i rellançament del rotatiu. Llavors la selecció es va fer sota el criteri de la historiadora de l’art i articulista del diari Pilar Parcerisas, i es van sumar 158 obres a les més de 400 del fons inicial. Amb la fallida del diari, tot aquest fons va ser adquirit per la Generalitat de Catalunya, i dipositat al Museu d’Art de Girona el 2011. 

Amb aquestes mostres es vol donar valor al fons d’art contemporani del museu gironí, poc exposat. A més, es vol deixar testimoni de la importància d’un patrimoni artístic representatiu d’un moment històric que té una rellevància artística notable. Però, sobretot, es vol contribuir a recuperar els noms de les dones artistes, per revalorar-ne la presència i participació en l’art català més recent. Ambdues mostres, comissariades per Elina Norandi, també s’engloben en un únic catàleg que es va presentar el passat mes d’octubre al Museu amb la participació de moltes de les artistes.   

 

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1