Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

Francesc Torres reflexiona sobre la guerra a El Born CCM

La peça, amb una ambulància militar de la segona meitat del segle XX aparcada contra un mur de formigó, una fotografia i un audiovisual, escenifica les tensions pròpies dels conflictes bèl·lics

Francesc Torres reflexiona sobre la guerra a El Born CCM
bonart barcelona - 24/11/23

Francesc Torres reflexiona sobre la guerra a través del llenguatge simbòlic de l’art a la instal·lació La maldat benvinguda a El Born Centre de Cultura i Memòria (El Born CCM). La maldat benvinguda es pot visitar gratuïtament al vestíbul principal d’El Born CCM fins al 26 de maig. L’obra és el pròleg de l’exposició temporal Per què, la guerra?, prevista pel març de 2024.

A primer cop d’ull, es veu una ambulància militar de la segona meitat del segle XX aparcada contra un mur de formigó. Entre tots dos elements, hi ha un ou que se sosté per la pressió exercida entre el vehicle i la paret. L’ou esdevé el centre de la instal·lació i tant si l’ambulància avança com si recula, l’ou es trencarà. “La peça existeix en un territori intermedi, reflectint un equilibri extremadament precari de la mateixa manera que és precari tot allò que manté la pau abans que comenci la guerra”, ha dit Francesc Torres a través d’un comunicat.

En La maldat benvinguda també es pot veure una fotografia que ocupa una de les de les cares del mur de formigó. En la imatge, presa per Eugene Smith l’any 1944 durant la Guerra del Pacífic, es pot veure un soldat que sosté un nadó amb les mans. La instal·lació està formada també per un audiovisual i una imatge de gran format que donen un caràcter immersiu a la instal·lació. En accedir al centre, el visitant camina sobre la fotografia d’un civil ucraïnès mort que va caure abatut mentre anava en bicicleta. I quan s’apropa a l’ambulància veu que dins es reprodueix un vídeo que alterna imatges bèl·liques de gran duresa amb escenes d’una mare que alleta el seu fill.

La maldat benvinguda es pot visitar de manera gratuïta al vestíbul principal d’El Born CCM fins al 26 de maig de 2024.

La instal·lació La maldat benvinguda i el programa Per què, la guerra? estan comissariats per Marta Marín-Dòmine, exdirectora d’El Born CCM, i Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic.

inclassificablesbanner-oro-180x180-gene

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal