Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

'Rastres compartits' a la Nau Gaudí – Col·lecció Bassat

Francesc Català-Roca i Ramon Manent recorren l’Espanya de la segona meitat del segle XX amb una exposició a la Nau Gaudí

\'Rastres compartits\' a la Nau Gaudí – Col·lecció Bassat
bonart mataró - 13/11/23

La Nau Gaudí – Col·lecció Bassat de Mataró acull un viatge fins l’Espanya de la segona meitat del segle XX signat pels fotògrafs Francesc Català-Roca i Ramon Manent. Fins a finals de febrer es pot visitar Rastres compartits, una exposició que reuneix unes seixanta instantànies de paisatges, activitats i vivències dels darrers anys del franquisme i de la posterior transició democràtica. El recorregut permet reviure les últimes dècades del segle amb un seguit d’imatges plantejades com a fotografia humanista documental. Manent, seguint el criteri que també defensava Català-Roca, aposta per exposar les fotografies sense cartel·les per no condicionar la interpretació dels visitants que recorrin la mostra.

L’exposició, comissariada per Núria Poch, mostra un compendi de ciutats i maneres de viure que il·lustren la història recent a diferents racons de l’estat espanyol. En una visita prèvia a la inauguració oficial, Poch ha lloat aquest divendres el llegat de Català-Roca i Manent “perquè mostren un rastre de paisatges, activitats i gent que ara només existeix a través de les seves fotografies”. “Van anar a buscar la realitat de mitjans del segle XX per traduir-la en imatges”, ha afegit.

En el cas de les imatges de Català-Roca són 31 fotografies en blanc i negre, i totes provenen del Fons Fotogràfic F. Català-Roca - Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Només hi ha una excepció procedent de la col·lecció Bassat.

Pel que fa a les fotografies del mataroní Ramon Manent, són 28 instantànies del seu fons particular, i s’hi combinen escenes en blanc i negre amb d’altres revelades a color. El mateix Manent ha ressaltat la figura de Català-Roca com a “referent”. Ha recordat com tots dos van recórrer diferents indrets de la península per encàrrec de diverses editorials, amb uns viatges que van aprofitar a nivell particular per captar escenes quotidianes d’allò que els envoltava.

“Fotografiàvem clàssics com l’aqüeducte de Segovia, però també feiem moltes altres fotos de les quals mai sabiem què n’acabariem fent, fins que sorgeixen ocasions com aquesta exposició a Mataró”, ha celebrat Manent, que ha recordat que, entre moltes qüestions, compartia amb Català-Roca una mateixa manera “d’analitzar” l’entorn.

Per la seva part, el fill de Francesc Català-Roca, Andreu Català, ha posat en valor el recel que el seu pare tenia a l’hora d’identificar les fotografies amb peus descriptius o cartel·les. “Hem d’aprendre a llegir les imatges”, ha defensat. Català ha ressaltat la fotografia com a eina “d’excel·lència de la vista” i ha convidat els visitants de la mostra a deixar-se endur per la informació que transmeten les imatges del seu pare i de Manent.

Al seu torn, la regidora de Cultura, Heidi Pérez, ha aplaudit el resultat del compendi de fotografies dels dos artistes, tot assenyalant la Nau Gaudí com a espai “perfecte” per rememorar instantànies de la segona meitat del segle XX, “per recordar com era un país que ja no existeix però que és menys llunyà del que ens pugui semblar”.

‘Rastres compartits’ s’emmarca en la commemoració de l’Any Francesc Català-Roca amb motiu del centenari del seu naixement. Es podrà visitar a partir d’aquest divendres al vespre i fins el 25 de febrer.

FD_Online_BONART_180X1802278-AF-JEP-Premsa-Bonart(180x180)senselogo-03

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90