banner-1280x150-gene

Notícies

FITAG'23 "surt al carrer"

FITAG\'23 \
bonart girona - 09/08/23

El Fitag surt al carrer el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el FITAG, es durà a terme des del dia 22 al 26 d'agost a Girona. Aquest any el festival sorprèn amb una edició especial que transformarà el paisatge urbà de Girona en un gran escenari per a les arts escèniques.

En la seva vint-i-tresena edició, el festival acollirà les representacions d'un total de catorze companyies, entre les quals destaquen agrupacions internacionals provinents de Polònia, Romania, Colòmbia, Rússia i Grècia, així com companyies de la península, de Galícia, Andalusia o Múrcia, i diverses companyies catalanes i gironines. Amb aquesta iniciativa, el FITAG consolida la seva posició com un dels festivals de referència en l'àmbit teatral amateur internacional.

D'entre les propostes internacionals destacades d'aquesta edició, cal esmentar l'obra grega Moonlight sonata, que s'inspira en els poemes de Yannis Ritsos, un dels poetes més importants del segle XX a Grècia. A més, en reconeixement de la importància de les diverses llengües de la península, el festival presentarà per primera vegada una obra en gallec, Noitebras, interpretada per la companyia de Vigo Noitebras Teatro. Així mateix, el grup teatral Casal de Vilafranca representarà una adaptació del clàssic Terra baixa. L'obra estarà subtitulada per garantir que l'experiència sigui accessible per als visitants de la ciutat. Com a novetat, hi haurà un nou espai escènic, situat davant de la Casa de Cultura, que s'ha batejat com a Envelat. Serà la seu del festival i acollirà activitats per a tots els públics. A més a més, s'establirà com el nou emplaçament per al FITAG de Nits, l'experiència teatral nocturna que combina la màgia de la nit amb el fascinant art teatral; un cabaret nocturn en què el teatre de varietats, amb la seva atmosfera desimbolta i les seves propostes variades. El FITAG també serà present aquest any en diversos barris i municipis gironins que formen part de la xarxa FITAG als Municipis amb l'objectiu d'apropar les arts escèniques de caràcter amateur a poblacions de tot el territori i oferir possibilitats d'intercanvi entre les companyies residents i les foranes. Les actuacions de companyies amateurs internacionals i estatals tindran lloc als municipis de Maçanet de la Selva, Sant Gregori, Vidreres, Caldes de Malavella i Llançà.

Relleu generacional potent

Una altra de les novetats destacades és que el Festival ha canviat la seva coordinació a càrrec d'un grup de joves entusiastes i apassionats, que anteriorment havien estat membres del festival, assumeixen la responsabilitat de dirigir una nova edició del FITAG. L'objectiu d'aquest nou equip és aportar una perspectiva innovadora i impulsar una renovació que fomenti la democratització i la participació de tota la ciutadania en el festival.

Amb aquesta visió fresca, es busca donar un nou impuls al FITAG, acollir noves propostes artístiques i involucrar un públic més ampli en aquesta celebració teatral. Des de la nova organització del festival destaquen que «després d'anys d'història del FITAG tal com el coneixem, arriben moments de canvi. Per primer cop, el festival surt al carrer, i ho fa amb la intenció d'ampliar-ne encara més el ressò i de fer arribar el teatre de base no només a persones que ja hi estan vinculades, sinó també a passavolants i a persones curioses que a priori n'estan al marge.

Amb una programació variada i una cura especial pels continguts, el festival vetllarà per mostrar la diversitat cultural que suggereix la I (d'internacional) de la sigla que dóna nom al festival, FITAG, i procurarà que el sentit del mot amateur sigui present en tota la graella. Si amateur vol dir 'el que estima', caldrà estimar no només l'art teatral, sinó la vida, les persones i el món». Amb aquesta nova coordinació, es preveu que el festival continuï sent un referent en el món del teatre i les arts escèniques que emocioni el públic d'arreu del món amb les seves propostes internacionals, estatals i de proximitat. El FITAG és organitzat per la Diputació de Girona i coordinat per la Casa de Cultura, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Girona.

JP_Bonart-180x180-Online_inclassificables

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal