JP_Bonart-1280x150px-Online-

Exposicions

Rèquiem per a una Setmana del Mar: de Sant Pere a Sant Pere

Rèquiem per a una Setmana del Mar: de Sant Pere a Sant Pere

L'exposició Rèquiem per a una Setmana del Mar: de Sant Pere a Sant Pere, es pot visitar del 22 de juny al 23 de juliol a la Sala Oberta de La Sala Centre d’Art Contemporani a Vilanova i la Geltrú. La mostra té com a objectiu la descripció serena d’un llarg període que es va cloure definitivament amb la dissolució i la mort del Institut  Setmana del Mar, l’entitat genèrica que va congriar-ne d’altres sota un mateix paraigua per iniciar i organitzar la celebració popular durant 43 anys.

L’exposició invoca la recuperació de les festes patronals de Baix-a-Mar en honor a Sant Pere, apòstol i pescador, primer cap del cristianisme. Aquest recorregut és fa a través dels cartells i dels programes de la Setmana del Mar des de 1971 fins al 2014. Ha estat encarregada per la casa de la feta a Isidre Roset i Juan, Doctor en Història de l’Art i compta amb el suport dels col·leccionistes Sra. Victòria Canyelles Pastó, Sr. Gilabert i  Sr. Capdet a més de la col·laboració altruista d’entitats socials de Vilanova i la Geltrú. 

Un Rèquiem en tant que ritual de comiat i de memòria a les difuntes Setmanes del Mar. I la reafirmació de Sant Pere com a Festa Major de Baix-a-Mar, la primera sortida dels balls populars i entremesos folklòrics que inicia el cicle festiu estival a la ciutat. La Semana del Mar va néixer el juliol de 1971 i va morir el juliol de 2014. Durant la seva llarga vida evolucionà i incorporà nous elements de bestiari i entremesos al seguici festiu de Vilanova i la Geltrú com la Carpa Juanita i el Porró, el gegant Pere Pescador o la sirena Elena Muarena. 

La seqüència temporal es presenta dividida en cinc blocs corresponents a cinc moments històrics que la ciutat i Baix-a-Mar en particular han viscut intensament, en el context del creixement urbanístic i dels moviments socials i veïnals que han conformat l’actual fisonomia de la nostra comunitat: La genealogia del poder (1971-1976), L’estètica de l’existència (1977-1983), Traficants de somnis (1984-1992), La societat de la informació (1993-2003), La fractura estratègica (2004-014) i Patrons i patrones a mode d’epíleg. 

 

Activitats complementàries

-“Els cartells de la Setmana del Mar: un recorregut per la gràfica i el disseny gràfic, la publicitat i el màrqueting al servei del poble”, un col·loqui amb  Xavier Capdet i Soler, galerista, organitzador del concurs de cartells de la Setmana del Mar, marxant d’art i activista cultural, propietari de la galeria d’art Prisma de Vilanova i la Geltrú,  M. Victòria Canyelles i Pastó, artista dibuixant i col·leccionista d’efímera en temàtica local. Guanyadora del concurs els anys 1980 i 1984 i M. Rosa Taulés Calaf, ceramista, professora de l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú. Moderat per Isidre Roset Juan, curador de l’exposició Rèquiem per una Setmana del Mar: de Sant pere a Sant Pere, el 13 de juliol a les 19 h. Més info: Llibret de l’exposició

Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1thumbnail_arranzbravo. general 04-2014

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88