Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

L’Arxiu Nacional de Catalunya acull "Llibres, fotollibres i catàlegs de Francesc Català-Roca"

L’Arxiu Nacional de Catalunya acull \
bonart barcelona - 13/04/23

L’Arxiu Nacional de Catalunya acull, fins al 26 de maig l’exposició Llibres, fotollibres i catàlegs de Francesc Català-Roca, impulsada pel centre en el marc de l’any oficial de commemoració del centenari del seu naixement i coincidint amb la celebració de Sant Jordi.

Comissariada per Manuel Guerrero, la mostra recupera uns dels aspectes poc coneguts de la producció fotogràfica de Català-Roca com és el llibre. I és que una part molt rellevant de l’obra de Francesc Català-Roca té el seu origen en el llibre. Aquests encàrrecs editorials li permeten viatjar i relacionar-se d’una manera amplíssima i marquen d’una forma determinant la seva trajectòria de creador. Tot i que algunes de les produccions en les quals hi ha intervenir van gaudir de gran popularitat, aquest fet és poc conegut i reconegut.

Fotollibres com Barcelona (1954), Madrid (1954), Cuenca. Guía de Cuenca y principales itinerarios de su provincia (1956), Costa Brava (1958), Tauromaquia (1962), Esgrafiados de Picasso (1965), Los espacios de Chillida (1973), Arquitectura de Sert a la Fundació Miró (1976), Francesc Català-Roca, fotografies: artistes, arquitectura, personatges, toros (1982), Personajes de los años 50 (1984), Miró. Noranta anys (1984), Valls, capital de l’Alt Camp (1991) o Foto-grafías A-cromáticas (1995), consagren Català-Roca com un dels autors més destacats de la seva generació.

Probablement, Francesc Català-Roca és l’autor de més llibres i fotollibres essencials en la història de la fotografia a Catalunya i Espanya durant la segona meitat del segle XX i veritable mestre de les generacions posteriors.

És per aquest motiu que s’ha volgut destriar-los, identificar i aplegar 116 exemplars bibliogràfics amb el segell fort del fotògraf i presentar-los conjuntament en aquesta mostra que permetrà estudiar més a fons els seus fotollibres, donar-los a conèixer i poder-los valorar al costat dels més importants exemples de l’àmbit internacional.

L’exposició permet també posar de relleu el valor del patrimoni bibliogràfic conservat a l’Arxiu Nacional, d’on procedeixen bona part de les obres (aplegades en molts casos de fons personals vinculats amb l’àmbit de l’art i l’arquitectura), que han estat complementades amb préstecs temporals per part del mateix comissari de la mostra, Andreu Català i Pedersen, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), la Galeria Joan Prats, Juan Naranjo, Jordi París i Andreu Teixidor de Ventós.

Francesc Català-Roca

Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1998) és considerat com el fotògraf català més important del segle XX, a l’alçada de les primeres figures de la fotografia universal del seu temps. El pare, Pere Català i Pic, el va introduir en les noves idees de la comunicació per imatges de les avantguardes europees. Després de treballar al seu costat al Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya durant el temps de guerra i, més tard, a l’estudi familiar, es va independitzar el 1947. Des de llavors va desplegar totes les habilitats del fotògraf professional com a reporter de publicacions, com a il·lustrador i com a fotògraf industrial de tota mena, retratista de personalitats, autor de nombrosos llibres de temàtiques molt variades i col·laborador amb artistes i escriptors.

Francesc Català-Roca, amb voluntat de captar la realitat quotidiana, va elevar la fotografia documental a categoria d’art. L’any 1953 va fer la primera exposició i la seva manera d’entendre la imatge va influenciar a tota una generació deutora de la seva manera d’entendre la funció social del fotògraf. El seu arxiu fotogràfic, amb més de 250.000 imatges, dipositat a l’arxiu del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, és un dels més rellevants del país.

Distingit amb el Premi Ciutat de Barcelona (1951 i 1952), va ser el primer fotògraf a rebre el Premi Nacional d’Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura espanyol (1983). El 1992 va rebre la Medalla al Mèrit Artístic, el Premi Nacional d’Arts Plàstiques i la Creu de Sant Jordi. La seva obra ha recorregut el món, amb exposicions a Europa, Amèrica i Àsia. Ha estat objecte de grans exposicions retrospectives a la Fundació Miró (2000) i la Pedrera (2012), així com al Círculo de Bellas Artes de Madrid (2013).

Impremta Pages - banner-180x178SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal