Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

Manuel Borja Villel coordinarà el projecte d’ampliació i impuls del MNAC

Manuel Borja Villel coordinarà el projecte d’ampliació i impuls del MNAC
bonart barcelona - 11/04/23

L'historiador de l'art Manuel Borja-Villel ha estat designat nou assessor museístic del Departament de Cultura de la Generalitat pel Patronat del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Borja-Villel tindrà la missió de coordinar el programa temporal per al desenvolupament i encaix en el sistema museístic d'art del projecte d'ampliació i impuls del MNAC. La voluntat del fitxatge, que serà efectiu a partir del setembre, és tenir una "visió externa" que assessori el Govern sobre les implicacions, oportunitats i reptes que puguin sorgir a partir de l'ampliació del museu barceloní. El programa, que està ubicat al Departament de Cultura, l'han treballat conjuntament la conselleria, l'Ajuntament de Barcelona i el mateix MNAC.

Segons indica el Departament de Cultura, l'objectiu és sumar i aportar en el diàleg que generarà l'ampliació del Museu Nacional, i optimitzar l'encaix amb la ciutat de Barcelona, el país i el sistema de museus internacionals.

L'ampliació del museu està liderada pel director Pepe Serra, i en el marc del pla de treball que està portant a terme, la tasca del nou assessor serà aconsellar el Departament respecte de tot el que se'n pugui derivar, i contribuir en les qüestions concretes que estableixi el museu.

De la seva banda, el MNAC ha indicat en un comunicat que el programa d'assessorament s'inscriu en un Pla de treball més ampli que el Museu Nacional ja està duent a terme des del maig del 2022, quan el Patronat va aprovar l'inici de totes les actuacions necessàries per a la conceptualització i definició del nou museu.

Aquesta etapa inclou la realització de treballs tècnics ja en curs (pla de viabilitat, pla d'impacte econòmic i social, entre d'altres) i especialment un procés d'anàlisi, diàleg i participació a escala interna, del país i també internacional on es realitzaran consultes i sessions de treball amb experts, museus i altres institucions o col·lectius que puguin assessorar el museu i contribuir a configurar i millorar el projecte.

En aquest sentit, afirma el MNAC, el museu ja ha efectuat en els darrers mesos un recull a escala internacional de tendències culturals, socials i de l'àmbit dels museus, i una selecció de casos a estudiar, d'experts per consultar en temes específics i d'institucions i col·lectius del país amb els quals establir un procés de debat i participació, ateses "la rellevància i dimensió del projecte".

Director del Reina Sofía

Manuel Borja-Villel és llicenciat en Història de l'Art a la Universitat de València. Entre 1981 i 1982, fou Special Student a la Yale University. Entre 1981 i 1983, va rebre una beca Fullbright.

El 1987 va rebre un Master of Philosophy del Departament d'Història de l'Art de la City University de Nova York. El 1988 va obtenir la beca Kress Foundation Fellowship per a Història de l'Art. I, el 1989, el Philosophy Doctor al Departament d'Història de l'Art de la Graduate Scholl de la City University de Nova York.

Va ser director de la Fundació Tàpies des del juny del 1990 al juliol del 1998. També va ser director del MACBA des del juliol del 1998 al gener del 2008. Des del gener del 2008 fins al febrer del 2023 ha estat director del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia.

Durant aquests anys ha col·laborat en projectes i exposicions a nivell internacional. En l'actualitat, comissaria la Biennal de Sao Paolo.

Cultura afirma que la seva expertesa i prestigi internacional com a historiador, crític d'art, comissari i director de museus d'art, així com el seu coneixement del sistema museístic, el converteix en idoni per les tasques encomanades a la Direcció del Programa temporal.

Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1Eude, generic

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal