FCC-Segell-banner4
Museu de l\'Empordà i a la Sala l\'Escorxador analitzen l\'entorn de la indústria de la locomoció a la ciutat

Exposicions

Museu de l'Empordà i a la Sala l'Escorxador analitzen l'entorn de la indústria de la locomoció a la ciutat

bonart figueres - 05/05/22
La-Galeria-201602-recursBanner-CMW-180x180px_v1-esp

El Museu de l'Empordà i la Sala Escorxador exposaran a Made in Figueres. La ciutat de la locomoció la importància i l'impacte que les dues rodes hi va tenir a la ciutat. Comissariada per Os Bertran (Josep Algans, Manel Gràvalos i Franscesc Guillamet) és un viatge per la singular història de la industrialització de Figueres, tot parlant del context històric, el territori, les fàbriques i els fabricants, les màquines o l'art, a partir de diferents documents de diverses institucions i particulars.

Figueres no ha estat mai una ciutat industrial. I tantmateix en l’època de la industrialització creix al ritme de les ciutats catalanes capdavanteres, mantenint el seu lloc dins el rànquing de les principals poblacions del país amb un seguit d’iniciatives que combinen una important acumulació de capital i mà d’obra i unes bones dosis d’innovació tecnològica.

Aquesta singularitat figuerenca queda demostrada en les fàbriques de bicis i, sobretot, de motos. Poques ciutats compten amb quatre marques pròpies com Rieju, Gimson, Ruter i M.A.F., que demostren que, com anunciava la publicitat del scooter Gimson Electro, el primer fabricat a l’Estat, sense fum ni soroll la ciutat avançava a tota màquina.

Per altra banda, es pot visitar també l'exposició Noves adquisicions (2019-2021), una mostra d'una cinquantena de peces, presentades i contextualitzades segons la tipologia d'ingrés: dipòsits, donacions i compres. I és que la col·lecció del Museu de l'Empordà s'ha anat configurant gràcies a les adquisicions que des de 1885 fins avui han bastit aquesta institució figuerenca.

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó va explicar que "les exposicions de Fires són molt especials. "Made in Figueres" ens mostra una Figueres industrial, una ciutat que va créixer al ritme de les ciutats catalanes capdavanteres, mantenint el seu lloc dins el rànquing de les principals poblacions del país amb iniciatives que combinen una important acumulació de capital i mà d'obra amb innovació tecnològica. Una singularitat figuerenca que queda demostrada en les fàbriques de bicicletes i sobretot de motos". Per altra banda, l'exposició "Noves adquisicions" permetrà conèixer obres que s'exposen per primera vegada en públic".

Et poden
Interessar
...

817x68