download

Notícies

El Museu Reina Sofia i la Fundació ONCE impulsen el Programa ACAI d'accesibilitat

El Museu Reina Sofia i la Fundació ONCE impulsen el Programa ACAI d\'accesibilitat
bonart madrid - 04/04/22

En el marc de l'acord de col·laboració assolit entre el Museu Reina Sofia i la Fundació ONCE, s'ha posat en marxa el Programa ACAI (El arte contemporáneo como metodología para la accesibilidad integral), un projecte relacionat amb l'accessibilitat i inclusió social al Museu, dos línies de força prioritàries a l'Àrea d'Educació d'aquesta institució, dins del seu programa GIRA.

El Reina Sofía treballa sobre i des de la diversitat funcional en el disseny i desenvolupament de projectes relacionats amb l'accessibilitat, que són transversals a tota la programació de l'Àrea d'Educació. És en aquest context en el que s'inscriu al programa ACAI, pioner en museus que reconeix a les persones amb discapacitat, no com a objectes del mateix, sinó com a subjectes de desenvolupament i abordar el treball amb els públics, l'arquitectura i la museografia. La seva aplicació suposa que dos treballadors amb discapacitat formen part de l'equip de l'Àrea d'Educació del Museu, la idea de l'alta implicació dels mateixos en el desenvolupament de diferents aspectes del projecte.

En concret s'ha incorporat l'artista i la mediadora cultural Costa Badía, que es va a responsabilitzar de l'elaboració d'un manual de bones pràctiques i va a impartir formació a l'equip de Mediació del Museu, a més de participar en el disseny i desenvolupament de diferents activitats. L'anàlisi i l'elaboració d'informes sobre qüestions relacionades amb l'arquitectura, la senyalètica o l'accessibilitat global, quedan a la càrrega de l'arquitecte Fabio A. Colombo.

L'art per a l'accessibilitat integral

En aquest projecte, pioner en museus, hi ha diverses línies de força que van a estar presents a lo llarg del seu desenvolupament. En primer lloc, la consideració dels públics funcionals, cognitius i sensorialment diversos com a agents culturals; també prima la idea de l'accessibilitat no es consolida a través d'un programa concret sinó com una línia transversal que està present a la relació del Museu amb els seus públics. Convé per últim destacar que es tracta d'un projecte d'investigació capaç de ser aplicat en altres museus. La participació directa de la Fundació ONCE en la puesta en marxa i el desenvolupament posterior d'aquesta iniciativa va en consonància amb la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat i la seva Inclusió Social i té com a objectiu fonamental utilitzar l'art contemporani com a metodologia de treball per a l'accessibilitat integral. Es desenvolupen programes per a persones sordes i amb restauració auditiva; de diversitat conductual, cognitiva i psicològica; nous públics i col·lectius: persones incloses dins de l'espectre autista, amb diferents capacitats cognitives o amb trastorns mentals clínics) i persones cegues i amb resto visual.

JP_Bonart-180x180-Online_GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1