BANNERS BONART_1280x150

Notícies

1r Fòrum de les Arts a l'Educació

1r Fòrum de les Arts a l\'Educació
bonart barcelona - 04/04/22

Més de 400 persones han assistit a les jornades del 1r Fòrum de les Arts a l’Educació, organitzat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, amb el lema L’educació en les arts, condició del dret de la ciutadania a la cultura. A més, prop de 700 persones es van connectar en línia a les sessions plenàries “Les raons de les arts a l’educació”, la presentació de la “Cartografia de les Arts a l’Educació”, “Els models d’actuació” i “ La formació de formadors i formadores”. Han participat en la inauguració del Fòrum la presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella; el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray; la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, la directora general d’Innovació i Cultural del Departament de Cultura, Marisol López (per delegació de la consellera Natalia Garriga) i el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí.

Del Fòrum han sortit els primers compromisos en ferm per part de Govern i de les administracions locals per fer realitat la incorporació de les arts a l’educació obligatòria. Aquests acords, que van ser molt celebrats pel sector educatiu i cultural present a les jornades, consten d’unes mesures concretes com ara que el Departament d'Educació, el Departament de Recerca i Universitats i el Departament de Cultura del Govern de la Generalitat es comprometen a constituir un grup de treball permanent amb representació dels tres Departaments per a la coordinació i la integració d'actuacions per a l’abordatge de la presència de les arts i la cultura en l’educació. El director general d'Innovació, Digitalització i Currículum del Departament d’Educació, Joan Cuevas, el director general d'Impacte Territorial i Social del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats, Francesc Xavier Quinquillà, i la directora general d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura, Marisol López, anuncien les iniciatives que han acordat i que treballaran conjuntament en aquest grup:

  • Concretar programes de promoció de les arts en l’educació obligatòria. En aquesta comissió es treballaran, entre d'altres, possibles mesures relacionades amb la formació de formadors, l’impuls de nous programes per incorporar les arts en la resta de matèries i en les hores de gestió autònoma dels centres, i per promoure la col·laboració entre agents culturals del territori i els centres educatius, de manera homogènia en l’àmbit territorial i social.
  • Detectar, concentrar i difondre experiències d’èxit que promoguin les arts en centres educatius i estendre-les a la resta de centres. Han de ser programes que treballin les arts proposades tant per centres educatius com pel món artístic i cultural. L’objectiu concret ha de ser facilitar l'accés a bones pràctiques i impulsar materials, actes i capacitacions per a l'extensió de les iniciatives d'èxit.
  • Impulsar l’ordenació dels ensenyaments artístics superiors dins el sistema universitari de Catalunya.
  • Aprofitar la feina d'identificació i concentració d'informació i iniciatives per a la posada en marxa d'un observatori de les arts a l'educació que permeti l'accés a una visió general i de sistema dels ensenyaments artístics en totes les etapes educatives, tant en l’àmbit formal com el no formal.

Pel que fa a les administracions locals, el responsable de l’Àrea de Cultura i Llengua de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Josep Berga i el president de l'àrea de Serveis a les Persones (Comissió de cultura) de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Eduard Rivas, han anunciat el compromís acordat per les quatre diputacions, els consells comarcals i els ajuntaments de Catalunya: la creació d'un espai de coneixement i assessorament de bones pràctiques i experiències inspiradores format per les quatre diputacions, els consells comarcals i els ajuntaments de Catalunya representats per la Federació Catalana de Municipis i l’Associació Catalana de Municipis.

En el marc del Fòrum, també s’ha presentat una primera versió de la Cartografia de les Arts a l’Educació a Catalunya, un mapa en construcció que vol fer emergir les iniciatives existents a les escoles i instituts en les etapes d’infantil, primària i secundària obligatòria, tot fomentant la relació i l’intercanvi entre els centres.  A més, pel Plató de Diàlegs, han conversat divuit entitats culturals i centres educatius que van explicar les seves experiències i els seus projectes artístics. L’entusiasme i el compromís del sector cultural i educatiu amb els grups de treball “La presència curricular dels llenguatges artístics”, “Les arts com a vertebradores d’un projecte de centre”, “La formació de mestres”, “La formació del professorat de secundària” i “La formació pedagògica dels professionals de les arts i la mediació” han contribuït a l’elaboració de la Carta de les Arts a l’Educació. Com a clausura, Jordi Font i Núria Iceta, membres del Plenari del CoNCA, van llegir el manifest de la Carta de les Arts a l’Educació amb una declaració de principis. La quarantena de recomanacions que van sorgir del fruit dels grups de treball del Fòrum, així com els compromisos adquirits per les administracions, es recopilaran i es presentaran a la pròxima reunió del Consell Rector que tindrà lloc el 20 d’abril de 2022.

Finalment, es va anunciar la creació d’una Comissió Permanent que s’encarregarà de fer el seguiment del procés obert i de convocar, cada dos anys, edicions successives del Fòrum, destinades a fer el balanç i a propiciar l’actualització de plantejaments i compromisos. El CoNCA ha organitzat aquest espai de trobada entre el sector educatiu i cultural amb la participació del Consell Rector del Fòrum de les Arts a l’Educació, integrat pel Departament d’Educació, el Departament de Cultura i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, així com representants de les quatre diputacions catalanes, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Coordinadora Catalana de Fundacions, la Fundació Jaume Bofill i la Fundació Interarts.

Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1BANNERS BONART_180x180

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px