JP_Bonart-1280x150px-Online-

Exposicions

El paisatge únic i crepuscular d'Àngel Jové pren forma a l'exposició del MUME

El paisatge únic i crepuscular d\'Àngel Jové pren forma a l\'exposició del MUME
bonart la jonquera - 07/03/21
L'exposició que presenta Àngel Jové en el Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera es podrà veure fins al 4 d'abril i presenta una sèrie de setanta-una obres que ens mostren un únic paisatge. Visió canviant de llums, colors i formes oscil·lants en la foscúria: un paisatge mental que esdevé el símbol d'un estat d'esperit, una visió que simbolitza un fragment de natura -que haurien pogut veure els presoners des dels Lagers de la Shoah-, però també el reflex dels ulls dels exiliats i dels deportats en qualsevol país, fruit d'una mateixa memòria que ens interpel·la. Aquesta profunditat de sentiments contraposats es caracteritza per la seva dificultat de representació. Àngel Jové participa d'aquest tremor perquè és també el nucli de la seva memòria personal i el fonament de la seva expressió creadora. La repetició d'imatges va acompanyada, en l'exposició, de dues peces escultòriques realitzades amb objectes quotidians embolcats amb filferro espinós, vida quotidiana traspassada pel dolor i la violència. El títol Über alles és una referència a la lletra de l'himne nacional alemany Das Deutschlandlied (1841), escrita per A. H. Hoffmann von Fallersle-ben: "Deutschland, Deutschland über alles,/ über alles in der Welt" (Alemanya, Alemanya sobre de tot,/ sobre tot el món). Però també les paraules über alles, descontextualitzades de l'himne i del seu terror històric implícit, mostren també el seu significat contrari: "des de les alçàries", com escriu Friedrich Hölderlin en les Väterländlische Gesänge, i –d'una manera més fonda– en l'esbalçament metafísic de Paul Celan: [...] Mira al teu voltant: contempla com es fa vivent la rodalia – Prop de la mort! Vivent! Diu veritat qui diu ombra. Von Schwelle zu Schwelle (De llindar en llindar). Über alles (2010-2020) pertany a l'època de les Grans Sèries realitzades per Àngel Jové des de l'any 2007, com Altra volta mossego un tros de pa. Cristòfol - Pavese (Fundació Caixa de Pensions, Lleida 2008) o Versus Limbus (Fundació Suñol, Barcelona 2009), on ja trobem elements que fan referència a l'exili i als camps de refugiats, amb objectes realitzats amb fragments de materials de desferra per a representar la solitud, el trauma i l'absència. Exposició comissariada per Maria-Josep Balsach-directora de la Càtedra d'Art i Cultura Contemporanis-CACC (Universitat de Girona-UdG).
Àngel Jové (Lleida, 1940), és un dels representants històrics de l'inici de l'art conceptual a Catalunya. El seu treball té sempre un referent metafísic i de reflexió al voltant de la memòria i la imatge. La seva obra abraça diversos camps d'experimentació radical els quals transcendeixen els àmbits de l'abstracció i la figuració. Des del seu treball s'accentua el concepte de representació del buit, la malenconia i la fractura entre natura i cultura. La seva obra es troba en diversos museus del nostre país i en col·leccions particulars europees i nord-americanes.
  Del 27 de febrer al 4 d'abril el Museu Memorial de l'Exili (Mume) de La Jonquera presenta l'exposició Über alles, d'Àngel Jové.
Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1Eude, generic

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px