Baner-1280x150-px

Certàmens

ARCOlisboa 2024

Entre el 23 i el 26 de maig, la Cordoaria Nacional de Lisboa es torna a omplir d'art amb una de les fires més importants del sector

ARCOlisboa 2024
bonart lisboa - 26/05/24

ARCOlisboa, fira internacional d'art contemporani, organitzada per IFEMA MADRID i la Câmara Municipal de Lisboa, celebrarà la seva 7a edició del 23 al 26 de maig en la seva tradicional seu de la Cordoaria Nacional convertint de nou a la capital portuguesa en un dels focus artístics i culturals de major atractiu i interès d'Europa, i en un lloc de trobada per a col·leccionistes, galeristes, artistes i professionals de tot el món.

Amb la participació de 84 galeries de 15 països, ARCOlisboa presentarà l'escena artística portuguesa en un diàleg ampli amb l'art espanyol i europeu. La Fira s'organitzarà entorn de tres àrees: el Programa General, format per 59 galeries, i les seccions comissariades, OPENING Lisboa, amb una selecció de 17 galeries, i As Formes do Oceano, conformat per 8 galeries.

En aquesta ocasió, la participació de galeries portugueses representa el 33% de la fira, amb un total de 28 galeries. El segment internacional se situa en el 67% -56 galeries-, especialment procedents d'Europa, amb una significativa presència de països com Espanya, Alemanya, França i Àustria.

L'eix principal de la fira, el Programa General, creix en aquesta edició i estarà format per 59 galeries seleccionades pel Comitè Organitzador, amb la incorporació de galeries que participen per primera vegada com Charim, adn galeria o L21. Així mateix, es recuperen algunes participacions que tornen després d'alguna edició com és el cas de Ehrhardt Flórez, Piero Atchugarry o Graça Brandão, i altres com Janh und Jahn i Focus s'incorporen a la secció general després d'haver participat en OPENING Lisboa l'any passat. Aquestes se sumen a la fidelitat d'altres com Bruno Múrias, Cristina Guerra Contemporary Art, Francisco Fino, Madragoa, Pedro Cera, Vera Cortês, així com CarrerasMugica, Helga d'Alvear, Mayoral, Leandro Navarro o Carlier | Gebauer, 193 Gallery, Document.

ARCOlisboa 2024 Sousa Tavares, Cafè Pessoa, Paula Nascimento, curadora de la secció As Formes do Oceà, Maribel López, directora d'ARC, Carlos Moedas, president de la Câmara Municipal de Lisboa i Luiza Teixeira de Freitas, curadora de la secció Opening Lisboa.

A més, se sumen els projectes SOL del Programa General que presentaran l'obra d'artistes internacionals en profunditat. Entre ells, Ixone Sádaba -ATM-, Vicente Blanco -Galería Silvestre-, Carmen Ortiz Blanco -House of Chappaz-, Miguel Ángel Tornero -Juan Silió-, Juan Baraja -La Cometa, Elvira Amor -MPA / Moisès Pérez de Albéniz-, Miguel Fructuoso -T20-, Christian García Bello -The Goma-, Michele Tocca -Z2o Sara Zanin Gallery, Edin Zenun -Zeller Van Almsick-.

D'altra banda, la secció OPENING Lisboa indagarà en els nous llenguatges i espais artístics amb la finalitat d'atreure a la fira nous continguts. En aquesta línia, a través d'aquest programa, la selecció del qual ha estat realitzada per Chus Martínez i Luiza Teixeira de Freitas, la fira permetrà explorar les propostes de 17 galeries, com 4710 Gallery, Artnueve, Elvira Moreno, Lohaus Sominsky i Salgadeiras, que s'estrenen en el programa, Bianca Boeckel, Encounter, Portes Vilaseca, Nau i Romero Paprocki, que repeteixen participació, a més d'Anca Poterasu, guanyadora del Premi OPENING Lisboa 2023.

L'espai de OPENING Lisboa serà especialment dissenyat per l'estudi d'arquitectura portuguès Feeders. Aquesta edició, i per cinquè any, ARCOlisboa tornarà a lliurar el Premi OPENING Lisboa el jurat del qual, format per professionals del sector, reconeixerà al millor estand de la secció amb la cessió del seu espai expositiu en la Fira.

Els continguts artístics d'aquesta edició es completen amb el programa As Formes do Oceano, comissariada per Paula Nascimento i Igor Simões, que reuneix projectes centrats en les relacions entre Àfrica i la diàspora africana i altres latituds. Inclourà un total de 8 galeries procedents de París -31 Project, NIL Gallery i Christophe Person-, Casablanca -African Arty, Lisboa – Col·lectiu Amarelo-, Brasília -Karla Osorio-, Itàlia -LIS10 Gallery- i Rio de Janeiro –Nonada-.

Com a contextualització teòrica, ARCOlisboa proposa el seu tradicional programa de debat i reflexió que, amb el suport de Fundação Millennium bcp, continuarà potenciant la fira com a motor de pensament al voltant de l'art contemporani. El Torreão Nascente acollirà les xerrades Millennium Art Talks, organitzades per EGEAC i comissariades per Marta Mestre i Ángel Calvo Ulloa. En aquesta ocasió, comptaran amb la participació de professionals com Adelaide Duarte, Marta Pérez Ibáñez, Igor Simões, Paula Nascimento, Filipe Feijão, Mercedes Vidal-Abarca, Óscar Faria, Sara Bichão, Filipa Oliveira, Nuria Enguita, Raphael Fonseca i Beatriz Lemos. Per part seva, DGArtes Rede Portuguesa d'Art Contemporânea serà responsable d'una sessió que, moderada per Marta Mestre, inclourà la intervenció de Américo Rodrigues, Igor Simões, Paula Nascimento, Andreia Magalhães i Ana Botella.

La Biennal de Coïmbra també tindrà el seu espai en una xerrada dirigida per Marta Mestre i Ángel Calvo Ulloa, i amb Dário Cannatà i Maria João Macedo, Carlos Antunes i Désirée Pedro, Raquel Lima. WAAU World African Artists United, sota la direcció d'Ana Balona d'Oliveira, organitzarà una altra xerrada en la qual participaran Ekua Yankah, Mahi Binebine, Kathryn Weir, James Oscar, Igor Simões, Paula Nascimento i Matheus M. Abu. nLa AAVP – Associação d'Artistes Visuais em Portugal-, la revista Umbigo i Appleton – Associação Cultural, oferiran una altra amb la presència de Paulo Mendes, Elsa Garcia i Vera Appleton.

Algunes exposicions en Lisboa

Lisboa se suma a la trobada amb l'art contemporani coincidint amb la celebració de ARCOlisboa, i juntament amb les principals institucions d'art locals, serà escenari d'un programa cultural paral·lel a la fira dirigit als convidats nacionals i internacionals, que inclou inauguracions i visites a exposicions i col·leccions privades, entre altres esdeveniments.

Organitzat per EGEAC, la planta baixa del Torreão Nascente acollirà una exposició amb les adquisicions de la Câmara Municipal de Lisboa per a la seva col·lecció en 2023.

Els principals museus de la ciutat presenten interessants exposicions com el MAAT –Museu d'Art Arquitectura e Tecnologia-, amb mostres d'artistes com Ernesto Neto, Luísa Jacinto i Nicolas Floc´h, entre altres. El MAC/*CCB Museu d'Art Contemporânea – Centre Cultural de Belém, de João Fiadeiro, el Museu Nacional d'Art Contemporânea Do Chiado, d'Ana Norogrando. La Fundação Calouste Gulbenkian acollirà una altra exposició d'Álvaro Siza, i Kunsthalle Lissabon de Iman Issa, Marwa Arsanios, Naufus Ramírez-Figueroa.

Entre l'àmplia i variada oferta a la ciutat, també destaquen exposicions en altres centres d'art com la Galeria Quadrum amb Ângela Ferreira, António Comptador & Carla Cruz, Cildo Meireles, Fábio Colaço, entre altres, la Galeria Boavista, amb João Mota Guedes o el Pavilhão Branco, amb Délio Jasse.

ARCOlisboa està co organitzat per la Câmara Municipal de Lisboa, amb el suport de DGARTES, de la Fundação EDP, de Fundação Millennium BCP, Fundação Basc Petxina de pelegrí d'Almeida, MEXTO Property Investment, Turisme de Lisboa, Bellissimo Cafès / Marca Grup Nabeiro, Super Bock Group, Santogal, Valorpneu, Art works, Ruinart, Casa Cadaval, Cinquena do Casal Branco, la Fundação Altice

Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-9040_MNACTEC_Banner-180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90