2024 Inserció Bonart Segell IMPULSA CULTURA

Exposicions

Georg Baselitz, Obres a la Col·lecció Würth

L'exposició aplega més de 40 obres provinents dels fons de la Col·lecció Würth i es podrà visitar fins al 23 de febrer del 2025

Georg Baselitz, Obres a la Col·lecció Würth
bonart agoncillo - 14/05/24

El Museu Würth La Rioja presenta l'exposició Georg Baselitz, obres a la Col·lecció Würth. Georg Baselitz és un dels artistes fonamentals de l'Art Contemporani internacional; la seva obra ha influït decisivament en el desenvolupament de l'Art Actual i forma part de les col·leccions públiques i privades més importants de tot el món.

La Col·lecció Würth n'és una, i la secció d'obres de Baselitz és especialment rellevant pel que fa a la producció de l'artista dels darrers vint-i-cinc anys. L'exposició reuneix algunes de les obres més significatives de l'artista dins de la col·lecció tant en pintura com en escultura monumental i obra gràfica, i proposa un recorregut des de la seva obra recent (2020) fins a la seva primerenca (1966).

Georg Baselitz, obres a la Col·lecció Würth compta amb 41 obres que recullen escultura monumental, olis de gran format i gravats de diferents tècniques i èpoques de la seva trajectòria artística. L'exposició suggereix un recorregut des de la seva obra recent a la seva obra antiga a través d'obres escollides dels fons de la Col·lecció Würth i permet comprendre la figura d'un creador incansable, que va optar per una figuració sense concessions, crua i provocadora, i va determinar la creació artística universal del segle XX.

Georg Baselitz, Obres a la Col·lecció Würth

Georg Baselitz és una de les figures fonamentals de l'art internacional del nostre temps. La seva carrera s'ha construït sobre un profund coneixement de la història de la pintura i sobre una sorprenent capacitat per trobar nous mitjans artístics per confrontar els moviments d'avantguarda imperants. El seu treball és provocador i enèrgic; irreverent en la forma, culte en les referències, magistral en l'execució i refinat en el fet intel·lectual. Però, sobretot, és la plasmació de la passió per la pintura com a disciplina i de la reflexió, transversal a la seva obra, sobre el significat de la representació de la realitat en l'art.

Hans-Georg Kern va néixer a Deutschbaselitz, a Saxònia el 1938. La seva trajectòria artística està travessada per la història alemanya del segle XX. Només tenia 7 anys quan va acabar la 2a Guerra Mundial; la seva regió va quedar sota domini soviètic; va créixer en els límits del control ideològic imposat pel govern de la RDA. El 1957 va ingressar a la Facultat de Belles Arts i Arts aplicades de Berlín Oriental, de la qual va ser expulsat dos semestres després pel que van anomenar "immaduresa sociopolítica"; es va matricular a continuació a la Facultat de Belles Arts de Berlín Occidental, on va descobrir tant l'Art Contemporani del seu temps com la Història de l'Art Universal. El 1961 va adoptar Georg Baselitz, en referència a la seva localitat de naixement, com a nom artístic. Aquest mateix any es va construir el Mur de Berlín que va separar les dues Alemanyes fins que va ser enderrocat el 1989. La seva primera exposició individual, el 1963 va ser considerada un escàndol, i dues de les seves obres van ser confiscades fins al 1965 per immoralitat; la connotació d'escàndol i provocació va ser associada al nom de Baselitz fins ben entrats els anys vuitanta, quan ja s'havia convertit en un artista de gran reconeixement internacional. Actualment, és un dels artistes essencials per entendre el desenvolupament de la Història de l'Art Contemporani del segle XX.

Georg Baselitz, Obres a la Col·lecció Würth

Als anys seixanta el panorama artístic internacional potenciava els moviments vinculats amb l'Abstracció, l'Informalisme, el Minimalisme i l'Art Pop a Occident, i amb el Realisme Social als països de l'òrbita soviètica. En aquest context, Baselitz va dur a terme una reflexió pròpia sobre el sentit de la pintura en què pretenia explorar l'abstracció sense renunciar a la representació figurativa. La seva solució va ser invertir les imatges, no en el resultat final, sinó durant el procés pictòric, de manera que allò figuratiu fos abordat, pintat, com una cosa abstracta. Els formats monumentals i la tècnica de l'artista que pinta (encara avui) a terra, augmenta el valor gestual, subjectiu i abstracte de les seves obres i, sobretot, reivindica el valor de la pintura per ella mateixa. Les obres invertides són un dels trets diferencials i transversal de la seva obra, però només una part d'una carrera de més de seixanta anys. Des dels anys vuitanta, Baselitz va traslladar la seva manera d'abordar la pintura a l'escultura, en un primer moment sobre fusta i, posteriorment, fosos en bronze intervinguts posteriorment amb oli, molts monumentals. Amb tot això, l'artista ha creat un cos artístic incòmode que s'enfronta, des de la pròpia vida, a la Història d'Alemanya i homenatja tots els seus referents de la Història de l'Art Universal.

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021Banner-LS-180x180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88