banner-1280x150-gene

Notícies

LaFACT presenta un llibre commemoratiu del centenari de l’artista Romà Vallès

Vallès, introductor de l’informalisme i l’abstracció a Catalunya, va cedir 680 obres, el




seu arxiu personal i el seu fons documental a LaFACT

LaFACT presenta un llibre commemoratiu del centenari de l’artista Romà Vallès
bonart terrassa - 27/04/24

Romà Vallès va ser sens dubte pioner de l’informalisme català i un dels màxims referents d’aquest moviment provinent de les renovades tendències dels anys 50 i 60. Vallès, introductor de l’informalisme i l’abstracció a Catalunya, va cedir 680 obres, el seu arxiu personal i el seu fons documental a LaFACT.

Enguany doncs, s’ha publicat un llibre editat per LaFACT amb el suport de la Fundació Lluís Coromina i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El llibre recull les obres més significatives de les onze sèries que engloben la trajectòria de Romà Vallès i inclou reproduccions de gran i petit format d’obres de Vallès acompanyades de textos dels historiadors i crítics d’art Joan Gil, Sílvia Muñoz, Ricard Planas i Conxita Oliver.

Cada sèrie agrupa una aventura de recerca al voltant d’un concepte o contingut i s’acaba quan l’artista considera exhaurides les possibilitats d’experimentació. Per tant, s’encadenen les sèries cronològicament i així s’ordena també el contingut d’aquest llibre. El llibre té un cost de 15 euros i es pot adquirir a la taquilla de la Factoria Cultural de Terrassa.

Nou espai al vestíbul de la Factoria Cultural de Terrassa

Paral·lelament a la presentació del llibre, s’ha presentat la nova sala on de forma permanent s’exposa l’obra: l’Espai Romà Vallès. El nou espai neix de la necessitat d’apropar més als visitants l’obra de l’artista, ubicada ara una sala adjacent al vestíbul per on hi passen anualment més de 100.000 persones. Des del vestíbul, visualitzem i posem en valor tres elements identificatius del patrimoni cultural de LaFACT: l’auditori, els frescos de Torres Garcia i des d’ara, l’Espai Romà Vallès amb obra de l’artista. La llavor de l’Espai Romà Vallès neix en la necessitat que hi havia de trobar un equipament capaç d’acollir, preservar i custodiar el llegat de l’artista, i dinamitzar l'espai amb un equip humà engrescat amb la idea i el projecte.

La Factoria Cultural de Terrassa va ser doncs, el lloc escollit per l’artista amb el ferm compromís de què LaFACT vetlli per la conservació i difusió de l’obra. Les activitats d’aquest Espai es dinamitzen a través d’una comissió de seguiment formada per sis membres:

● Adrià Fornés, director de LaFACT

● Joan Gil, membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art

● Sílvia Muñoz, historiadora i comissària d’exposicions

● Conxita Oliver, historiadora i crítica d'art

● Ricard Planas, crític d'art i CEO del grup Bonart Cultural

● Bel Vallès, filla de l'artista

L’Espai Romà Vallès va néixer amb la voluntat de ser no només una sala d’exhibició, sinó de crear mostres itinerants que LaFACT facilita a aquells equipaments que tenen interès en acollir-les. Des de LaFACT s’elabora també una tasca pedagògica facilitant a les escoles documentació per al professorat per ensenyar la vida i l’obra de l’artista. Periòdicament s’ofereixen visites guiades per a tot tipus de públics i tallers.

Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90canal-mnactec-180-180

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1