Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

El CCCB celebra els 30 anys amb un programa de residències internacionals amb Patrick Radden-Keefe i Eliane Brum

La institució commemora l'efemèride amb instal·lacions amb IA, una festa musical i una jornada de portes obertes

El CCCB celebra els 30 anys amb un programa de residències internacionals amb Patrick Radden-Keefe i Eliane Brum
bonart barcelona - 22/02/24

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha presentat aquest dimecres les activitats de commemoració dels 30 anys de la institució. Des de divendres i fins diumenge, el CCCB oferirà una jornada de portes obertes carregat d'activitats com una festa musical amb la DJ Meritxell de Soto, un concert a càrrec de Carles Viarnès amb visuals d'Alba G. Corral, una conversa entre la filòsofa Carolin Emcke i el científic Ricard Solé i dues instal·lacions creades amb Intel·ligència Artificial. En el marc de l'aniversari s'impulsarà un programa de residències internacionals fins al 2026 amb nou figures mundials del pensament i la creació com el periodista d'investigació Patrick Radden-Keefe o la periodista activista pel clima Eliane Brum.

Del 23 de febrer al 25 de febrer se celebraran els 30 anys del CCCB. Divendres serà el torn de la Festa <3Or tresor, programada per la DJ Meritxell Soto, que s'iniciarà amb una jam oberta dinamitzada per Opi Melissa.

El CCCB celebra els 30 anys amb un programa de residències internacionals amb Patrick Radden-Keefe i Eliane Brum

Simultàniament s'obriran les portes de l'exposició IA: Intel·ligència artificial, sobre la història, el funcionament, les possibilitats creatives i els reptes ètics i legislatius de la IA d'avui.

El plat fort de dissabte serà la inauguració de La conferència infinita i Torn de preguntes. Es tracta de dues instal·lacions artístiques creades pel col·lectiu Estampa a partir de continguts de l'Arxiu del CCCB.

La Conferència Infinita comptarà amb la participació d'una trentena de noms del món del pensament com Laia Abril, Carlota Subirós, Borja Bagunyà, Mohamad Bitari o Alexandra Laudo. Tot plegat en una reflexió sobre el passat, els anys que venen i els papers de les màquines.

De fet, les instal·lacions jugaran amb les possibilitats de la IA: cada dia, durant tot un mes, un model d'IA entrenat amb contingut de l'arxiu del CCCB escriu compulsivament una conferència al llarg de vuit hores ininterrompudes. La instal·lació s'activarà cada matí a partir del títol suggerit per un pensador, un científic o un creador sota la consigna de suscitar una reflexió sobre les qüestions que preocuparan a la ciutadania els propers 30 anys.

Torn de preguntes, consistirà d'un mosaic de pantalles de les quals el públic pot formular una pregunta sobre les qüestions que ha tractat el CCCB al llarg de la seva història. Un model d'IA serà l'encarregat de respondre aquestes qüestions d'acord amb el coneixement acumulat amb l'estudi de l'arxiu de la institució.

La programació de dissabte es completarà amb la conversa entre Carolin Emcke i Ricard Solé on formularan preguntes relacionades amb la vida i la mort, el llenguatge i la memòria, la imaginació i la veritat. La nit de dissabte acabarà amb un concert amb dos hiperorgues construïts especialment per a l'ocasió. El músic Carles Viarnès tocarà els dos instruments a través de teclats i seqüenciadors, que es relacionaran en un entorn digital. Aquest univers entrarà en diàleg amb el treball de l'artista visual Alba G. Corral.

Els concerts seran oberts al públic però amb aforament limitat. La resta d'activitats requereixen inscripció prèvia.

Pel que fa al programa de residències internacionals, realitzat amb la Fundació privada Mir-Puig, els residents treballaran durant un període de tres mesos amb l'objectiu de generar projectes conjunts, possibilitar els vincles amb els pensadors i institucions de la ciutat i promoure la seva incorporació a la vida cultural barcelonina i catalana. Aquest programa compta amb un pressupost de mig milió d'euros.

30 anys del CCCB

De 1994 a 2024, el CCCB ha reunit més de 5,6 milions de visitants a les exposicions, 5.3 milions a les activitats i compta amb 2.583 amics del CCCB. S'han fet 186 exposicions, 6.700 activitats i 261 itineràncies i coproduccions i 303 publicacions.

La directora del CCCB, Judit Carrera, ha explicat que aquest cap de setmana celebraran el "model d'èxit" de la institució. Carrera ha aplaudit que el CCCB és més "vigent que mai" perquè ha evolucionat igual que ho ha fet el món. Amb tot, ha dit que la vocació del centre de fomentar un debat crític sobre el món contemporani amb diferents formats "és més necessari que mai".

El principal deure del CCCB pel futur és consolidar-se com un espai de debat públic i plural. "És més necessari que mai quan el món s'ha tornat més complex, incert i dividit", ha explicat. Per gestionar aquest context, Carrera ha dit que són indispensables espais que generin trobada, debat raonat i plural i amb diferents perspectives.

Tot i aplaudir el "model d'èxit" del CCCB, Carrera ha recordat com va patir la institució durant la pandèmia de la covid-19 i amb les retallades pressupostàries sorgides a Catalunya partir de 2011-2012.

banner-oro-180x180-genecanal-mnactec-180-180

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1