0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px

Exposicions

'Donació Pere Formiguera. La pulsió creativa' al MNAC

La incorporació del fons de Pere Formiguera és clau per a la col·lecció de fotografia del Museu i per estudiar a fons un autor que va ser cabdal en la seva generació

\'Donació Pere Formiguera. La pulsió creativa\' al MNAC
bonart barcelona - 14/12/23

El Museu Nacional d'Art de Catalunya exposa, del 15 de desembre de 2023  al 21 de d’abril de 2024, una selecció del fons del fotògraf Pere Formiguera (Barcelona 1952-2013) dipositat per la família al Museu, un ingrés de més de trenta extenses sèries fotogràfiques que ens permeten aprofundir en l’obra d’aquest autor fonamental per a la col·lecció de fotografia.

Artista polièdric, historiador de la fotografia, escriptor, col·leccionista i comissari d’exposicions, la figura de Pere Formiguera és clau per entendre la fotografia de la primera generació d’artistes que la van adoptar com a mitjà d’expressió al nostre país.

El fons que ha ingressat al MNAC comprèn més de 4.000 fotografies sobre paper de les quals la majoria són còpies originals signades, però també hi trobem proves d’artista indispensables per entendre el procés creatiu de Formiguera; més de 1.000 diapositives i 3.900 fulls de contactes. També forma part d’aquesta gran donació part de la seva biblioteca, majoritàriament llibres i revistes on va publicar, i també moltes d’altres que ens parlen dels seus interessos i gustos fotogràfics, així com material personal d’arxiu, com ara escrits, estudis i documentació personal. Aquest fons, que ha estat sotmès a un intens treball de neteja, restauració, digitalització i inventari, es transformarà en una molt generosa donació per part de la família.

El Museu Nacional valora especialment l’extraordinari esforç realitzat pels germans Xavier, Anna i Santi Formiguera, que han tingut cura i han preservat l’arxiu del seu germà per transmetre’l a les generacions futures. Un fons, d’una gran riquesa i diversitat, que ara, gràcies a la família Formiguera, passa a formar part del patrimoni fotogràfic de tots.

\'Donació Pere Formiguera. La pulsió creativa\' al MNAC Pere Formiguera, sèrie Pixies, 1985

En paraules de Santi Formiguera, “Els germans Xavier, Anna i Santi Formiguera fem aquesta donació amb l’esperança que la conservació i la divulgació de l’obra del Pere, per part del MNAC, permeti mantenir viu, tant per als visitants del Museu com per als investigadors de la seva obra, el record emocionat que els seus amics i tota la família Formiguera conservem de la figura del nostre germà Pere”.

Pere Formiguera creia en una fotografia lliure i amb autonomia artística; és per aquest motiu que l’obra que ens ha deixat és múltiple i diversa. No es regeix pels cànons de la fotografia clàssica, sinó que els transcendeix buscant noves maneres d’aproximar-s’hi. Tant és així que entre els seus treballs trobem fotografies pintades, Polaroids, seqüències d’imatges, obres realitzades durant el transcurs de molts anys, com és el cas de Cronos, i també els seus últims treballs inèdits. A la vegada, la visió completa d’aquest fons ens permet aprofundir en els seus grans temes, com són el cos, la identitat, el pas del temps, o una reflexió profunda sobre la naturalesa de la imatge fotogràfica i les representacions de la realitat. Per altra banda, permet fer una anàlisi de la seva obra en profunditat i comprendre les diferents  metodologies de treball que va adoptant al llarg de la seva trajectòria artística, convertint aquest fons en imprescindible per aquells investigadors que vulguin estudiar l’obra de Pere Formiguera i la seva generació.

La col·lecció de fotografia del MNAC reuneix prop de 50.000 obres entre les més destacades i representatives realitzades a Catalunya, des dels orígens del mitjà, l’any 1839, fins a l’actualitat. El fons s’ha anat enriquint a través de donacions, dipòsits com el de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya i adquisicions d’obra. Entre els noms representats  destaquen, entre altres, Joaquim Pla Janini, Pere Català Pic, Emili Godes, Mey Rahola, Josep Maria Casals i Ariet, Antoni Campañà, Agustí Centelles, Joan Colom, Francesc Català-Roca, Oriol Maspons, Joana Biarnés, Humberto Rivas, Colita, Toni Catany, Pere Formiguera, Manel Esclusa i Joan Fontcuberta. La fotografia forma part, cada any, de la programació d’exposicions temporals del Museu i, de manera permanent, el públic pot admirar una acurada selecció del fons al voltant d’un centenar d’imatges a les sales d’art modern. En els últims anys, en el context del Pla Nacional de Fotografia, el fons ha crescut exponencialment i ha convertit el MNAC en un centre de referència de la conservació i difusió del patrimoni fotogràfic públic català. En aquest sentit, i per tal d’impulsar la fotografia al Museu, a banda de les exposicions iniciem a partir d’aquesta mostra el programa d’activitats MÉS FOTOGRAFIA. Amb aquesta iniciativa, volem desplegar un ventall d’accions per apropar el món de la fotografia a tots tipus de públic adult i familiar, per tal d’aprofundir en el coneixement del fons, la història de la fotografia a Catalunya i altres aspectes com la reflexió al voltant de la mirada. En aquesta línia, el Museu Nacional d’Art de Catalunya desplegarà un programa d’activitats per fer més propera i viscuda la nostra col·lecció.

GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90