Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

'Fontane' d'Alba Mayol

\'Fontane\' d\'Alba Mayol

Fins al 7 de gener del 2024, el Centre d’Art Tecla Sala ofereix l’exposició Fontane, comissariada per Albert Mercadé. La mostra gira entorn de la identitat ancestral –en paraules del comissari– de l’artista Alba Mayol Curci (Barcelona, 1979). Malgrat que va néixer a Barcelona i s’hi va formar, i que actualment forma part del col·lectiu d’artistes resident a Salamina, a l’Hospitalet de Llobreta, Mayol ha alimentat la seva cultura visual devorant amb els ulls la Itàlia de la qual la seva mare és oriünda. És a partir del retorn a les pròpies arrels culturals que Mayol ha construït un tot que engloba textures, fluids i paraules que s’han sintetitzat en aquest projecte, Fontane

Albert Mercadé apunta que en aquesta ocasió l’artista “ha begut d’aquella font virginal que reivindicava André Breton de l’art, quan és gestat en la seva dimensió subjectiva primera, sense conceptes delimitats ni limitants. [...] Allà l’artista ha retrobat i renovat els interessos que configuren l’eix de la seva pràctica artística: la resignificació de la matèria i de la paraula, des de la fragilitat i el dubte, però també des de l’autenticitat subjectiva i vivencial.” 

A la sala, tot plegat es tradueix en una entrada marcada per una porta cremada de dalt a baix, carbonitzada com les faldes del Vesuvi. Les fustes que la conformen perden aquesta condició per ser només textures, ferides de les flames, que evoquen la cicatriu que les erupcions volcàniques van deixar a Pompeia i Herculà. De fet, Alba Mayol Curci ha editat un breu poema ad hoc en honor d’aquestes flames ancestrals: “El sud és foc, són flames, són fiamme: les que consumeixen llengües, vides, natures. És el foc de les mirades intenses, del verb visceral, també dels volcans i dels paviments irroents. És la flama d’un passat que torna repicant la porta del nostre present.”

L’exposició aprofundeix en allò atàvic des de l’esmentada porta per arribar a les peces centrals, les fontane (1 i 2): contenidors de ceràmica cuita irregulars que segueixen el ritme contrari a les fonts civilitzades, acumulen líquid per vessar-lo i tornar-lo a la Terra en lloc de donar-lo a la humanitat. 

Fontane és un periple intern per la creativitat i identitat cultural d’Alba Mayol Curci que convida a un viatge a través de la fragilitat i la sensibilitat per descobrir que és només a través dels desencaixos, silencis i conflictes interns que podem entendre’ns millor. 

Impremta Pages - banner-180x178banner-oro-180x180-gene

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px