Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

Arrenca l’Any Tàpies sota el lema 'Tàpies viu. Viu Tàpies'

L’Any Tàpies reivindica la vigència de l’obra de l’artista a través d’un vast programa d’exposicions i activitats que arrenca el 13 de desembre i es desplega al llarg del 2024

Arrenca l’Any Tàpies sota el lema \'Tàpies viu. Viu Tàpies\'

Tàpies viu. Viu Tàpies és el lema de la commemoració del centenari del naixement d’Antoni Tàpies (1923-2012) que la fundació de l’artista ha escollit per invocar el seu llegat. És un joc de paraules en efecte mirall que reivindica la figura i l’obra del creador i alhora convida a aproximar-s’hi, a viure’l, des de noves perspectives. “Hi ha una sèrie d’artistes molt importants durant la segona meitat del segle XX –argumenta Núria Homs, comissària de l’Any Tàpies i conservadora de la Fundació Antoni Tàpies– que cal explicar al segle XXI. Potser no succeeix en tots els casos, n’hi ha que tenen un estat o una institució molt forta al darrere per visibilitzar-los, però d’altres no i no es coneixen tant avui, perquè, entre altres raons, han aparegut artistes nous que copen l’atenció.” Per tal de capgirar aquesta situació, la fundació ha desplegat un ampli programa d’exposicions i activitats en col·laboració amb nombroses institucions amb la intenció de “portar Tàpies al segle XXI, portar el seu llegat a l’actualitat”, subratlla la comissària. “És interessant veure que les seves preocupacions i els seus interessos són vigents avui dia: l’ecologisme, la ciència, l’orientalisme, la mirada anticolonialista... En aquest sentit –continua–, l’obra de Tàpies és viva i ens interpel·la.”

Arrenca l’Any Tàpies sota el lema \'Tàpies viu. Viu Tàpies\' Antoni Tàpies treballant al seu estudi de Barcelona, 1966-1967. Fotografia de Ralph Herrmanns © Ralph Herrmanns, 2023.

Un homenatge en tretze mesos

El programa d’homenatge s’estructura, tal com avancen des de la fundació mig any abans d’engegar els actes de commemoració [quan s’escriu aquest article], sobre cinc eixos: l’aproximació al procés creatiu, els lligams entre art i ciència, el compromís polític de l’artista, l’interès per la filosofia oriental i la cultura japonesa i les noves mirades des de diferents disciplines i generacions. Aquests eixos es desenvolupen al llarg de tretze mesos, en diversos formats, com ara exposicions, xerrades, tallers i publicacions. La intenció és presentar un Tàpies com a font de lectura inesgotable, propiciar línies d’investigació poc estudiades, escodrinyar en les seves aportacions, també en el camp de l’escriptura i el pensament, i afavorir nous discursos que ajudin a desxifrar l’obra del creador total, que diria el crític Arnau Puig. 

L’Any Tàpies arrenca el 13 de desembre –coincidint amb el dia del naixement del mestre de l’informalisme– i la seu de la fundació, epicentre de les celebracions, es vestirà de gala amb una intervenció lumínica a la façana ideada per l’estudi Antoni Arola i la inauguració de dues exposicions. La primera, Tàpies. L’empremta japonesa, indaga en l’interès de Tàpies per l’obra d’alguns monjos japonesos dels segles XVIII i XIX, transmissors del budisme zen, i com això acaba marcant la seva producció en pintures, ceràmiques i dibuixos. I la segona, A=A, B=B, comissariada per l’artista Pep Vidal, pren com a punt de partida La nueva visión del mundo (1954), llibre sobre filosofia de la ciència, una publicació de capçalera per a Tàpies, que serveix per resseguir la relació entre art i ciència amb intervencions d’Irene Solà, Lúa Coderch, Jorge Carrión o Ian Walder, entre altres. L’estiu que ve arribarà Retrospectiva, comissariada per Manuel Borja-Villell –gran coneixedor de l’obra de Tàpies i primer director de la fundació, del 1990 al 1998–, després de ser inaugurada aquest setembre a Bozar de Brussel·les sota el títol Antoni Tàpies. La pràctica de l’art i de passar, en un format ampliat, pel Reina Sofia a començament del 2024. La mostra aplega peces, provinents de nombroses col·leccions públiques i privades d’arreu, que representen la seva extensa trajectòria, des del 1943 fins al 2011. També durant l’estiu vinent, el Museu d’Història de Catalunya acollirà Tàpies. Art i activisme, que explora, amb una selecció de cartells creats a partir de la segona meitat dels anys seixanta, el compromís cívic i ètic de l’artista amb la cultura i el país. “Es tracta de deslocalitzar Tàpies –afegeix Homs–, de veure com ressona i què ens aporta avui la seva obra, revisitar-la i explicar-la de nou en diferents institucions i formats.”

Arrenca l’Any Tàpies sota el lema \'Tàpies viu. Viu Tàpies\'

Altres relats 

L’Any Tàpies s’iniciarà amb nova directora al capdavant de la fundació. A l’octubre, Imma Prieto, provinent d’Es Baluard de Palma, es va incorporar a l’equip després de guanyar un concurs internacional, i des de l’organització de l’esdeveniment s’espera amb entusiasme que pugui contribuir d’alguna manera en el projecte.

En l’empresa per obrir i actualitzar el relat entorn del treball de l’artista, s’ha convidat la periodista Rita Roig a moderar un cicle de converses partint dels textos i interessos del creador i la prescriptora cultural Juliana Canet a una residència a la fundació al llarg de l’efemèride. Finalment, Albert Serra serà l’encarregat de cloure l’homenatge. El cineasta, que se sent proper al pensament tapià, presentarà, com a colofó, el 13 de desembre del 2024, un film a partir de l’univers d’Antoni Tàpies, que tindrà, segons detalla Homs, “la mística i el materialisme, com a fil conductor, i comptarà amb elements narratius i abstractes”.

inclassificablesEude, generic

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal