0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px

Exposicions

Primera gran exposició de Miró i Picasso a Barcelona

La Fundació Joan Miró i el Museu Picasso han presentat la primera gran exposició conjunta dels dos artistes que es podrà veure des del 20 d’octubre al 25 de febrer de 2024.

Primera gran exposició de Miró i Picasso a Barcelona
bonart barcelona - 20/10/23

Miró-Picasso s’endinsa en la llarga i fructífera amistat que van mantenir els dos pintors imprescindibles de l’art del segle XX. Coincidint amb la commemoració dels 50 anys de la mort de Picasso i el 40 anys del traspàs de Joan Miró, la mostra simultània als dos museus ofereix una selecció de més de 300 obres i documents. El recorregut ressegueix la fascinació entre els artistes, les afinitats artístiques i l’estima per Barcelona. L’exposició permet veure per primera vegada a Barcelona peces com Dona, ocell, estrella de Miró o Les tres ballarines de Picasso.

Comissariada per per Teresa Montaner i Sònia Villegas de la Fundació Joan Miró, i per Margarida Cortadella i Elena Llorens del Museu Picasso Barcelona, l’exposició s’emmarca en els principals moments en què la vida dels dos artistes es va creuar.

Entre els moments destacats que es repassen hi ha la proximitat amb els cercles surrealistes, el compromís polític durant la Guerra civil espanyola o la foscor de la Segona Guerra Mundial. També s’hi pot veure l’interès compartit per la poesia i l’escriptura, la descoberta de la ceràmica o la intervenció en l’espai arquitectònic i públic.

Primera gran exposició de Miró i Picasso a Barcelona

La mostra “única” i “irrepetible” mostra, per exemple, com va ser el punt de trobada entre Miró i Picasso el 1917 quan el segon va assistir al Parade dels Ballets Russos de Diaghilev al Gran Teatre del Liceu el 10 de novembre del 1917 i això va influir en la seva obra. Miró va veure les peces dos anys després. Per la comissària Sònia Villegas, Miró va conèixer Picasso quan aquest ja estava “consagrat” i amb una trajectòria molt “definida”.

L’exposició compta amb prèstecs d’arreu del món de col·leccions institucionals i privades. Hi ha 76 quadres que es veuen per primera vegada a Barcelona i d’altres que feia anys que no s’exposaven a la capital catalana.

Entre les peces més destacades hi ha la ‘Masia’ de Joan Miró de The National Art Gallery de Washington DC (EUA), Les tres ballarines (La dansa) de Pablo Picasso de Tate Modern de Londres (Regne Unit) i peces de les col·leccions de Picasso i Miró que aquests havien guardat tota la vida. En son exemples Ballarina espanyola de Miró o Autoretrat de Picasso.

Primera gran exposició de Miró i Picasso a Barcelona

Peces com Flama en l'espai i dona nua i L'estel matinal de Miró o Las Meninas i Arlequí de Picasso han sortit dels seus museus per instal·lar-se en un altre. De fet, 130 peces s’han mogut entre museus perquè el públic tingui una experiència “única”.

Entre el llistat de museus que han prestat peces hi ha més d’una trentena d’institucions com el Museu Nacional Picasso de París, el Centre Pompidou, el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía, The Museum of Modern Art de Nova York o el MNAC.

L’exposició està dividida en set grans blocs temàtics i cronològics: La trobada, El París del surrealisme, Pintura i escriptura, Anys de guerra, De l’assassinat de la pintura a la ceràmica, L'estil Picasso, el llenguatge Miró, i Miró homenatja Picasso.

El primer dia d’obertura de l’exposició, aquest divendres, l’entrada serà gratuïta. La iniciativa forma part del programa oficial de la Celebració Picasso 1973-2023.

BANNERS BONART_180x180Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88