Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

Francesc Fàbregas al Palau Martorell

Francesc Fàbregas al Palau Martorell
bonart barcelona - 15/09/23

El prestigiós fotògraf musical Francesc Fàbregas (Sant Just Desvern, 1950) exposa al Palau Martorell de Barcelona, del 6 de juliol al 24 de setembre, un conjunt d'obres sota el títol En directe. La mostra comprèn una selecció de més de 400 instantànies preses en concerts, des dels anys setanta fins als nostres dies, de grans figures tan internacionals: Rolling Stones, Bruce Springsteen, Tina Turner o Bob Marley, com nacionals: Raimon, Serrat o El último de la fila.

L'originalitat de les fotografies d'En directe rau en el fet que no es tracta de posats sinó d'imatges captades en directe per l'àgil mirada d'en Fàbregas, les quals posseeixen un gran valor documental dins del gènere del fotoperiodisme musical.

El recorregut de l'exposició, situada a la planta -1 del Palau Martorell, s'inicia ja a les escales amb una mostra de fotos que conviden l'espectador a endinsar-se en el que serà un viatge per alguns dels concerts més emblemàtics del nostre país.

A la primera sala es troba una selecció de 40 retrats en blanc i negre pertanyent a grans figures com ara Bob Marley, Raimon, Freddy Mercury, Camarón de la Isla. . . en la qual es pot admirar el mestratge de Fàbregas a l'hora de captar el personatge en les seves diferents dimensions.

En paraules del seu amic i fotògraf Manuel Outumuro: "en els seus trets, Fàbregas no busca plasmar l'impacte fotogràfic que produeixen els espectaculars efectes lumínics d'un concert. Tampoc l'impactant escenari que sol envoltar els protagonistes. I molt menys, la fotogènia d'un entregat públic en tràngol de celebració. Fàbregas nua el personatge de la parafernàlia pròpia del concert i busca en ell l'essencial: el cos, l'ànima, l'expressió, la mirada, i sobretot la veu".

Francesc Fàbregas al Palau Martorell

Per altra part, també es pot visitar un gran mosaic integrat per 260 fotos, les quals mostren, de forma aleatòria, diferents cantants i músics pertanyents a diversos gèneres musicals com ara el folk, el jazz, el pop, el rock o el flamenc. En directe ofereix també una secció dedicada a les primeres vegades que artistes com els Rolling Stones, Bob Marley o Bruce Springsteen van tocar a Barcelona o David Bowie a París, les actuacions del qual van ser immortalitzades per Fàbregas.
A l'exposició es podran veure diverses fotografies inèdites i, en especial, una d'elles realitzada per Fàbregas a Mike Jagger en el mític concert que les seves Satàniques Majestats van oferir el 1982 a l'estadi Vicente Calderón i que va ser assotat per una gran tempesta. La mostra es completa amb la projecció de Sputnik, de Televisió de Catalunya.

Un homenatge al mític programa musical que va estar en antena més de vint anys i que va suposar una autèntica escola de talents en tots els àmbits en el món audiovisual. Pel que fa a la trajectòria professional del fotògraf, Fàbregas es va iniciar als anys setanta. Fins a finals de la dècada dels noranta la seva activitat principal va transcórrer en el si de l'àmbit musical com a fotògraf oficial de la revista Vibraciones i, més endavant, editor i fotògraf de les revistes Rock Espezial i Rock de Lux.

Des de principis dels anys vuitanta i fins al 2010, la carrera professional de Francesc Fàbregas està vinculada a Televisió de Catalunya (TV3), on exerceix diverses responsabilitats: entre d'altres, director i productor executiu de programes culturals, musicals i especials; a més de ser responsable de la programació del Canal 33. En aquest temps crea i dirigeix el programa musical Sputnik, pel qual rebria el 1991 el Premi Ciutat de Barcelona; i impulsa espais de culte com Jazz &CoHidrògen, AutògrafsRodasonsKarakia, 3r 3a, Silenci?Loops!, Territoris, K33, Colors en sèrie i Òpera a Texans. Pel que fa a la seva obra, aquesta ha estat exposada en nombroses institucions i iniciatives com ara la sala Barradas de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Festival Fotòpsia a Castellbisbal (Barcelona), la sala Vinçon de Barcelona, el Festival Getxophoto (País Basc), Projecte persona que té ànima (Miami), Festival Rawson (Patagònia - Argentina), Museu d'Història de Catalunya (Barcelona), Arts Santa Mònica (Barcelona), Festival Kosice 2013 (Eslovàquia).
 

JP_Bonart-180x180-Online_Impremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90