728x90

Exposicions

Pepe Cobo inaugura la temporada de la galeria Miguel Marcos

Pepe Cobo. “Flores de Lurigancho”, LVI, 2016. Fil de llana sobre Yute.
Pepe Cobo inaugura la temporada de la galeria Miguel Marcos

La galeria Miguel Marcos va iniciar la seva temporada 2023 – 2024 amb una nova exposició temporal dedicada al reconegut galerista i artista Pepe Cobo, titulada Flores de Cantón y Lurigancho. Pepe Cobo és un important galerista, tant a Sevilla com a Madrid, amb sales d'art a les dues ciutats com també a les ciutats de Lima i el Perú. En aquest cas, Cobo presenta a Barcelona un projecte singular que constitueix una clara aposta per un discurs que barreja tradició i art contemporani.

Les obres exposades estan basades en els dibuixos i brodats dels mantons de Manila, procedents de la Xina. Cal dir que en les cultures precolombines, aquestes peces tèxtils eren considerades distintiu de riquesa i prestigi. Tenien el seu simbolisme i eren utilitzades en una gran diversitat de contextos. A partir dels elements ja esmentats – mantó de Manila – també hi cal afegir peces de ceràmica, amb la finalitat de dotar a l'exposició d'un fort discurs artístic, reivindicant el tèxtil i la ceràmica com un art major.

Cal recordar que el 1565 el monarca Felip II va instaurar una ruta comercial, anomenada Ruta de Manila, que enllaçava aquesta ciutat amb Sevilla, passant per Acapulco i Veracruz. Això passava tres cops l'any, temps que durava la travessia. A l'interior dels vaixells es transportaven objectes que es consideraven exòtics, espècies, mobles, teles, etc., tots de gran valor i que passaven a mans de persones d'alt poder adquisitiu, allà on arribaven les mercaderies. Un dels ports de descàrrega era Acapulco, pagant-se aquests tresors amb els diners procedents dels Virregnats del Perú i Mèxic, fomentant així el sorgiment dels mercaders locals que van traficar amb aquests materials.

Pepe Cobo inaugura la temporada de la galeria Miguel Marcos "Flores de Cantón, XIII", 2020. Ceràmica manual

El Mantón de Manila, objecte important

El Mantón de Manila va ser un d'entre aquells objectes el que va aconseguir rellevància i influència per la seva esveltesa, delicadesa, finor i aristocràcia, bellesa que, progressivament va anar contagiant a la cultura popular, traduint-se en diversos elements com teles, coixins, polleres, vestits realitzats amb materials modestos... La seva vigència en l'actualitat és molt notable, igual que les repercussions a altres èpoques com el vestit i la peça popular, verbigràcia a Las Tapades al Perú durant els segles XVIII i XIX. Aquesta exposició és el fruit del descobriment d'un conjunt d'elements iconogràfics representats en peces de roba, objectes, quadres d'usos diversos amb què Pepe Cobo vol expressar un nou enfocament sobre les cruïlles del mestissatge de cultures, a més de facilitar que els mateixos objectes tinguin una vida pròpia. Uns fragments de Mantons de Manila originals, selectivament manipulats, són lliurats als interns de la Presó de Lurigancho a Lima, que treballen, fil a fil, i dia a dia, l'acabat d'aquests tapissos. D'aquesta manera, l'art es converteix en un element alliberador en la mesura que els presoners redimeixen part de la condemna pels dies treballats. Tanmateix, i atès el valor terapèutic i d'elevació de la tasca realitzada, els qui no tenen llibertat aconsegueixen d'alguna manera veure la llum a través d'una activitat creativa. La mostra es podrà visitar fins al 20 d'octubre d'enguany de dilluns a divendres d'11:00 a 19:30 hores del vespre.

CC_Online_BONART_180X180Impremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90