BANNERS BONART_1280x150

Exposicions

Modotti darrere de Modotti

Fins al 3 de setembre 2023

Modotti darrere de Modotti

La vàlua artística de Tina Modotti (Údine, 1896-Ciutat de Mèxic, 1942) s'ha vist eclipsada durant anys per lectures esbiaixades de la seva obra que anteposaven la biografia amorosa (entre altres, va estar lligada sentimentalment al fotògraf Edward Westoon i als activistes Julio Antonio Mella i Vittorio Vidali) o el compromís polític (va ser militant del Partit Comunista i del Socors Vermell Internacional) al seu treball. A tot això se suma la dificultat d'accedir a bona part de la seva producció, dispersa o extraviada pels diversos països que va travessar la seva vida nòmada, una ocupació variada (actriu de teatre i cinema, model de fotografia) i una dedicació discontínua, i finalment abandonada, a la professió. I, com a colofó, la seva «doble condició de dona i fotògrafa», factors, com apunta la comissària de la mostra, Isabel Tejeda, que van acabar d'excloure-la de les històries tradicionals de l'art, que relegaven a les creadores al paper de muses o aprenentes de mestres (el cas del tàndem Modotti-Weston) i la fotografia a una posició subalterna dins de les arts.

L'exposició Tina Modotti participa del moviment de riscoperta iniciat als anys 70 d’una de les figures més rellevants del fotoperiodisme i ens proposa una visió integradora i polièdrica de l'autora a partir de l'examen de la seva trajectòria, la contextualització del seu treball en les seves diverses facetes, geografies i èpoques i la confrontació amb l'obra de Weston o altres fotògrafes i fotoperiodistes.

Malgrat haver viscut sempre en el centre de l'huracà del seu temps (el Mèxic acabat de sortir de la Revolució, l'Alemanya de les raneres de la República de Weimar, la Unió Soviètica de Stalin i l'Espanya de la Guerra Civil) la perfecta conjunció entre art, ideologia i vida es va donar a Mèxic, on Modotti va desenvolupar la part més important de la seva carrera. No sols això, ella és una de les artistes que van forjar la imatge internacional del Mèxic postrevolucionari a través de les seves col·laboracions en revistes com El MacheteMexican FolkwaysAIZ o New Masses. Un imaginari del qual van participar altres creadors de l'anomenat renaixement cultural mexicà, que van compartir amb Modotti amistat i compromís polític: els muralistes Rivera, Siqueiros i Orozco, la pintora Frida Kahlo, el gravador Leopoldo Méndez o el fotògraf Manuel Álvarez Bravo.

SS_Bonart-180x180-OnlineEude, generic

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1