BANNERS BONART_1280x150

Notícies

El Vernissatge aborda l'engany amb Joan Fontcuberta

bonart barcelona - 04/08/23

El Vernissatge, un projecte digital que aborda l’art des del ritual protocol·lari de la presentació, en societat, d’un conjunt d’obres, presenta aquest mes d'agost el seu novè capítol –i últim d’aquesta tercera temporada– dedicat a Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) i que porta per títol Engany. Donar gat per llebre. L’engany és tractat en aquest capítol com a “acció conscient que té per objectiu que una mentida sigui acceptada pel receptor com a veritat”.

El protagonista del nové vernissatge és Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955), fotògraf, creador, docent, assagista, comissari d'exposicions i historiador. Fontcuberta és autor d'una dotzena de llibres d'història i assaigs sobre la fotografia com El beso de Judas. Fotografía y Verdad (1997), Ciencia y Fricción (1998), La cámara de Pandora (2010), La furia de las imágenes (2016) o Revelacions (2019); i s'han publicat una trentena de monografies sobre el seu treball de creació. La seva obra s'ha exposat en museus de tot el món com el MoMA de Nova York, Art Institute de Chicago, IVAM de València, FOAM d’Àmsterdam, MEP de París o Science Museum de Londres i ha estat adquirida per nombroses col·leccions públiques. Entre d’altres, el 2013 va rebre el Premi Internacional Hasselblad i el 2022 el títol de Doctor Honoris Causa per la Université Paris VIII.

Són molts els focus d’interès dels seus estudis i creacions i, amb l’engany, Fontcuberta ha treballat en diversos projectes –també la mentida, la falsedat o la impostura– i n’ha tret tant suc com ha pogut. A la seva entrevista es parla de fraus i d’enganys a través de les sèries HerbariumFauna (on ens dona gat per llebre) i Karelia; i també a partir de l’assaig Ça-a-éte. Contra Barthes, inclòs a “Imatges latents. La fotografia en transició” (2022).

Aquest vernissatge s'acompanya de les reflexions, creacions i especulacions de Carla (música), Jaume Bertranpetit (biòleg), Gabri Molist (dibuixant), Fèlix Pons (actor, director i artista visual) i Joan M. Minguet (neocrític d’art). 

banner-oro-180x180-geneBonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88