Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Certàmens

ArtsLibris celebra la 14a edició com a fira de referència de l’autoedició, el llibre d’artista i el fotollibre

ArtsLibris celebra la 14a edició com a fira de referència de l’autoedició, el llibre d’artista i el fotollibre
bonart barcelona - 09/06/23

El 9 de juny s’ha presentat a la premsa la 14a edició d’ArtsLibris, Fira Internacional de les Publicacions d’Artista, que se celebrarà al Mercat de Sant Antoni fins l'11 de juny. Es tracta de la gran cita de les publicacions d’artista, fotollibre, pensament contemporani i arquitectura, autoedició i publicacions digitals. Nascuda per iniciativa de la galerista i editora Rocío Santa Cruz, és la fira de referència a Europa i Llatinoamèrica, el punt de trobada per conèixer les novetats i per als amants de l'art que volen afegir a la col·lecció les millors publicacions d’artista.

“ArtsLibris és una manera de veure l’art contemporani a través de les publicacions, i un punt de partida per reflexionar cap a on va el món del llibre”, ha explicat Santa Cruz. I ha afegit: “Hi tenen cabuda des dels fanzines més senzills, com els de El Naufraguito, fins a edicions luxoses com el llibre de Plensa sobre l’escenografia que va fer per al Macbeth del Gran Teatre del Liceu”.

Marta Gustà, directora de l’àrea d’Arts Visuals de l’ICEC, ha explicat que “donem suport a ArtsLibris des de la primera edició perquè té un gran valor per a tots els agents del sector, posant en relació artistes amb museus, centres d’art i col·lecionistes. A més, ens agrada que es faci aquí perquè recuperem la idea del fòrum romà, lloc d’intercanvi de béns, productes i idees, el lloc on passaven les coses.”

Per a Manuel Cirauqui, director d’einaidea, “intentem generar projectes de manera transversal des de l’àmbit universitari, però contagiant altres entitats per tal de generar sinèrgies entre artistes, dissenyadors i editors.” einaidea és l’entitat que organitza el seminari Líbrica, que reuneix durant dos dies artistes, editors i curadors per debatre al voltant del llibre. Cirauqui explica: “Al seminari hem volgut parlar de molts temes sobre el futur del llibre: la manca de suministres, l’estatus dels llibres, els formats, quin lloc ocupa en la cultura i en el món artístic”.

Finalment, Oriol Vilanova, l’artista convidat enguany per fer el llibre de la Serie AL que cada edició edita ArtsLibris, ha volgut explicar que per a ell l’encàrrec va ser no podia ser més adequat, doncs és assidu al mercat de Sant Antoni des dels 18 o 19 anys. El seu llibre, “Mercats, mercaders, mercaderies”, reuneix postals d’arreu del món sobre tota mena de mercats.

ArtsLibris celebra la 14a edició com a fira de referència de l’autoedició, el llibre d’artista i el fotollibre

Una fira plena de descobriments

La fira, d'accés gratuït, comptarà amb un centenar d'expositors, entre els quals destaquen Ojos de Buey, especialitzada en fotografia documental espanyola; El Naufraguito, el fanzine més antic d'Espanya; la corunyesa Bartlebooth, una plataforma d'edició i investigació present a les biennals de Venècia de 2018 i 2021; Dalpine, editorial madrilenya que fomenta la col·laboració entre fotògrafs, artistes i dissenyadors; o la galeria Écho 119 de París, que presentarà una selecció de fotollibre japonès. També es podran veure a la fira els llibres d'artistes per a nens de Los Cuscusianos, les darreres edicions de RM, una de les editorials independents més prestigioses dedicades a la fotografia i l'art.

A més de la part expositiva en què editorials, institucions museístiques i culturals i creadors mostren els seus catàlegs, ArtsLibris, Fira Internacional de les Publicacions d'Artista, compta també amb un programa d'activitats en què se succeeixen presentacions, debats i xerrades amb els mateixos autors. En aquesta edició, per exemple, Joan Fontcuberta participarà amb HeghDI' vem ghaH, tu'lu' Dinosaur, un llibre sobre dinosaures escrit en klingon, editat per Dalpine (2023); Manel Armengol presentarà, respectivament, Pintadas (1976-1979), un recull de fotografies sobre la transició publicat per Ojos de Buey (2023) i Santi Moix, juntament amb Natalia Chocarro, parlaran de la publicació sobre l'antològica de Moix a la Fundació Vila Casas.

Així mateix, a ArtsLibris, Fira Internacional de les Publicacions d'Artista, hi ha espai per als tallers, un de serigrafia, organitzat per l'escola de disseny Eina, i un altre d'enquadernació, a càrrec de la Llotja; així com dues exposicions, una de les quals, War at a distance, comissariada per Natasha Christa, reuneix una vintena de fotollibres la temàtica dels quals gira al voltant dels conflictes bèl·lics.

Premis a les millors publicacions

A ArtsLibris, Fira Internacional de les Publicacions d'Artista, es concedeixen també diversos premis a les millors publicacions. D'una banda, el Premi ArtsLibris/Banc Sabadell, que consisteix en l'adquisició i la incorporació a la col·lecció d'art del Banc Sabadell, valora aquelles publicacions que proposen una connexió original entre idees i continguts visuals, treballen amb formats d'edició innovadors i ofereixen continguts estètics i conceptuals renovadors.

El jurat està format per Isabel Bordes, directora de la Biblioteca i Centre de Comunicació del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía; Antonio Alcaraz, director del Departament de Dibuix de la Universitat Politècnica de València; Moritz Küng, comissari d'exposicions; Oriol Vilanova, artista; i Pepe Font de Mora, director de la Fundació Foto Colectania. El Premi Eloi Gimeno, organitzat en col·laboració amb la Fundació Foto Colectania i l'Associació d'Amics d'Eloi Gimeno, valora aquells fotollibres publicats recentment que constitueixin propostes innovadores, arriscades i que evidenciïn llibertat creativa, potenciant les petites editorials i els projectes autoeditats. En aquest cas, el jurat el componen els fotògrafs Manuel Outumuro i Tanit Plana i l'artista Roc Herms. Com a novetat d'aquest any, en el marc de la fira també s'atorgarà el Premi ArtsByblio, convocat per Edicions E2 en col·laboració amb l'escola Llotja. Escola d’Art i Disseny. Es tracta d’un reconeixement que té per objectiu donar suport als estudiants d’escoles o universitats d’art que treballen el llibre d’artista. Es concedeixen quatre premis, tres dels quals són individuals, i 15 llibres seleccionats entre tots els que hi participen s'exposaran a la fira.

JP_Bonart-180x180-Online_thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px