BONART_1280x150

Exposicions

"Laura Lima. Balé Literal" al MACBA

Foto: Miquel Coll
\
bonart barcelona - 18/05/23

El MACBA presenta, del 18 de maig al 25 de setembre, Laura Lima. Balé Literal, una eina de resistència poètica. Laura Lima. Balé Literal és un moviment-assaig integrat per un repertori variat de paraules, objectes i obres que es desplacen contínuament per l’espai, gràcies a l’activació d’un grup de persones orquestrades per l’artista brasilera Laura Lima (Minas Gerais, Brasil, 1971). 

Presentat per primera vegada en un museu, Balé Literal posa en tensió les formes estàtiques i contemplatives amb què els museus mostren les obres i els espectadors les observen. Mitjançant la proposta d’una exposició en dansa, en què cada assaig és una nova posada en escena, Balé Literal articula conceptes que Laura Lima ha desenvolupat al llarg de tres dècades i planteja una crítica al format de l’exposició retrospectiva. L’exposició, comissariada per Elvira Dyangani Ose, s’ha configurat com una coreografia transmedia, un assaig perpetu amb un muntatge diari obert al públic. L’obra compta amb una banda sonora d’Ana Frango Elétrico, disseny d’il·luminació d’Andrea Capella i enginyeria de Yoann Saura, i ha estat possible gràcies a la col·laboració d’Hangar i Escola Massana.

L’artista estarà present al llarg de la primera setmana de l’exposició dirigint els assaigs vius que componen el procés d’activació, que continuarà cobrant vida pròpia després de la partida de Lima.

Balé Literal es va estrenar el juny de 2019, en un encreuament d’avingudes davant de la galeria A Gentil Carioca, a Rio de Janeiro. En aquella ocasió, els artefactes lliscaven entre els edificis i, durant el trajecte, interactuaven amb el públic, que participava col·lectivament a l’esdeveniment.

A la sala gran, dos equips de treball s’encarreguen d’activar els mecanismes del ballet i d’anar penjant els objectes dels fils. La força mecànica que mou els fils prové dels pedals de dues bicicletes, que evoquen el funcionament d’un teler. La banda sonora d’Ana Frango Elétrico, el disseny d’il·luminació d’Andrea Capella i la re-enginyeria de Yoann Saura, juntament amb la col·laboració d’Hangar, completen aquesta coreografia transmedia, en què cada assaig és una posada en escena, i cada performance és irrepetible.

Balé Literal és una exposició en dansa, un ball retrospectiu de Laura Lima. El bestiari d’ens que formen la peça anima conceptes que l’artista ha desenvolupat al llarg de tres dècades. Pintures, teles, màscares, pancartes, poemes, plats voladors, astronautes, paraigües i altres personatges participen en aquesta dansa ritual que ens convida a observar i a moure els nostres cossos de noves maneres per l’espai del museu. “Si et mous diferent, penses diferent”, diu Lima.

300x300SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1