Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Notícies

Cruz Novillo, premi Laus d’Honor 2023

Cruz Novillo, premi Laus d’Honor 2023
bonart barcelona - 15/05/23

L'Associació de Directors d'Art i Dissenyadors Gràfics (ADG-FAD), entitat organitzadora dels premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual des del 1964, atorga el premi Laus d'Honor 2023 a Cruz Novillo en reconeixement a les seves grans aportacions al món del disseny i la comunicació visual i a l'impacte cultural que aquestes han tingut a l'imaginari col·lectiu.

El premi Laus d'Honor és el reconeixement a una trajectòria professional de grans aportacions a la professió i a la cultura del disseny gràfic en general, que han servit com a font d'inspiració a les generacions següents. En edicions anteriors han estat distingits amb aquest premi professionals de renom com Pati Nuñez (2022), Toni Miserachs (2021), America Sanchez (2020), Ana Zelich (2019), Oscar Mariné (2018), Enric Aguilera (2017), Yves Zimmermann (2016) o Raquel Pelta (2015).

Aquest any en què els premis ADG Laus celebren 53 edicions, l'entitat ret homenatge a la trajectòria i llegat de Cruz Novillo per reconèixer la seva carrera prolífica, especialment en la creació visual de marques i identitats corporatives que han format part del paisatge visual d'una Espanya amb ànsies de modernitat i democràcia. A més del seu impacte social i cultural, Cruz Novillo representa un dels pilars nacionals per impulsar i dignificar la professió del disseny gràfic.

 

José María Cruz Novillo: creador de molts dels logos més emblemàtics de les darreres dècades

Nascut a Conca el 1936, José María Cruz Novillo –usualment conegut com a Cruz Novillo– és pintor, escultor, gravador i dissenyador.

Pepe Cruz Novillo és el creador d'infinitat de logotips i imatges icòniques de l'Espanya post franquista, dels bitllets del Banc d'Espanya i és coautor de la bandera i l'escut de la Comunitat de Madrid. Seves són, per exemple, quatre identitats visuals que es mantenen després de les dècades: Correos (1977), el puny i la rosa del PSOE (1977), Policía Nacional (1986) o Repsol (1996).

Innumerables creacions de Cruz Novillo han contribuït a aquest nou imaginari urbà i quotidià de qualsevol ciutadà: Fundació ONCE, Renfe, el Tesoro Público, TVE, Antena 3, Endesa, Grupo Prisa, El Mundo, Banco Pastor, Cope, Diario 16, El Economista o Visionlab.

A més, també és el responsable de cartells de pel·lícules com “Los lunes al sol”, “El espíritu de la colmena”, “Deprisa deprisa”, “Barrio”, “El sur” o “La escopeta nacional”, entre d’altres.

El seu estil es caracteritza per la simplicitat i el joc amb les formes geomètriques i la simetria. El disseny de Cruz Novillo està format per traços simples i gruixuts, fàcilment identificables, sovint monocromàtics, i la combinació de formes en negatiu i positiu. La simplicitat i la síntesi gràfica és allò que fa de les seves obres dissenys atemporals i potents, imatges que no passen de moda.

Ha estat el protagonista de la pel·lícula “El hombre que diseñó España”, estrenada el 2019, que repassa la seva trajectòria i el situa com el dissenyador gràfic més important de la segona meitat del segle XX al nostre país.

Cruz Novillo és Premi Nacional de Disseny (1997), Medalla d'Or de les Belles Arts (2012), Carter Honorari de Correus (2019) i Acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando.

El 2007, Cruz Novillo va fundar, juntament amb el seu fill Pepe, dissenyador i arquitecte, l'estudi Cruz más Cruz.

 

Lliurament del guardó a la Nit ADG Laus 2023

Els premis ADG Laus 2023 de Disseny Gràfic i Comunicació Visual es faran públics a la Nit ADG Laus, la tradicional cerimònia de lliurament dels guardons, que se celebrarà el proper 8 de juny a les 18:00 h a Palo Alto, Barcelona.

Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1DP_Bonart-180x180

Et poden
Interessar
...

DP_Bonart-1280x150px