Banner_MaquinesdelTemps_970x250

Exposicions

"Tros de dona" reivindica el paper de les dones al llarg de la història

\
bonart l'espluga de francolí - 27/03/23

El 31 de març a les 18.30 h., el Museu de la Vida Rural inaugura la nova exposició temporal de producció pròpia Tros de dona. La temàtica de l’exposició, sobre la qual es vehicularà gran part de l’activitat del Museu d’aquest 2023, se centra en reivindicar el paper de les dones al llarg de la història posant en valor les moltes tasques diàries i necessàries pel sosteniment de la vida; tasques sovint invisibles, però imprescindibles. Tasques que necessiten de noves mirades per assolir un futur diferent amb una corresponsabilitat real. D’aquesta manera, el Museu vol posar l’accent en la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones que recull l’ODS5.

Comissariada per Anna Maria Andevert, Tros de dona neix com a conseqüència d’un projecte d’investigació impulsat pel Museu i realitzat per Catalina Gayà Morlà, Judith Ruiz Crosas i Laia Seró Moreno sobre la presència de la dona en l’exposició permanent del Museu. Arran d’aquesta investigació i d’un treball conjunt amb una quarantena de dones de l’entorn més proper, s’evidencia que el relat etnològic posa el focus en les tasques materials i productives, eclipsant aquelles vitals i imprescindibles com són les tasques reproductives. Per això l’objectiu d’aquesta exposició és el de reconèixer el valor de totes aquestes tasques però també la importància del paper de les dones en qüestions educatives, afectives, ambientals, sanitàries, físiques, socials i domèstiques.

La mostra s’estructura en quatre àmbits (casa, carrer, cos i terra) i, a més d’un gran nombre de peces de la col·lecció del Museu (algunes mai exposades fins ara) s’hi podran trobar instal·lacions artístiques, videoart, escultures, gravats, fotografies o infografies, entre altres disciplines.

Durant el recorregut les peces etnogràfiques i històriques dialogaran amb obres artístiques contemporànies de creadores com la fotògrafa Joana Biarnés, les artistes Maria Ruido, Anna Dot, Mercedes Pimiento, Beatrice Bizot, Mònica Galera o del col·lectiu de dones artistes Leftovers. La inauguració comptarà amb la participació de la comissària de l’exposició, Anna Maria Andevert, la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, i la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó. També hi haurà la intervenció artística del col·lectiu de dones artistes Leftovers. Tros de dona es podrà visitar fins al 4 de febrer de 2024.

Nial nou-180x178Picasso convida_180 x 180

Et poden
Interessar
...

Banner_MaquinesdelTemps_970x250