JP_Bonart-1280x150px-Online-

Notícies

L’Ajuntament de Girona rep una subvenció de 777.000 euros del Govern de la Generalitat de Catalunya per a la Casa Pastors

L’Ajuntament de Girona rep una subvenció de 777.000 euros del Govern de la Generalitat de Catalunya per a la Casa Pastors
bonart girona - 26/02/23

L’Ajuntament de Girona i el Departament de Cultura han anunciat que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha concedit una subvenció de 770.000 euros per a la Casa Pastors. L’acord, que han fet públic la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, preveu que aquests diners es destinin a l’adequació de la Casa Pastors com a Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona. 

Concretament, el finançament inclou la rehabilitació d'aquest edifici i la dotació de les instal·lacions i serveis museogràfics corresponents així com l’impuls a la seva posada en funcionament. La subvenció es distribuirà de la manera següent: 2022: 76.603 euros; 2023: 200.000 euros; 2024: 250.000 euros; i 2025: 250.000 euros.

Es preveu que hi hagi una segona fase, que correspon al període 2026-2028, amb una aportació del Departament de Cultura que es preveu de 800.000 euros destinada a l’impuls inicial per a l’obertura del Museu, a comptar des del moment en què el museu entri en funcionament.

“En aquest espai és molt possible que apareguin vestigis de rellevància que aportaran noves dades i testimonis al coneixement de la història de la ciutat. A més, tota aquesta informació aportarà valor afegit al nou equipament museístic que s’ha de construir a la Casa Pastors. En el futur, les troballes es podrien incloure en el discurs del futur museu o bé, en el cas de troballa d’objectes, integrar-se al Museu d’Història de Girona”, ha afirmat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.

Per la seva banda, la consellera de Cultura ha declarat que “aquest projecte posarà en valor el passat i el present del patrimoni gironí i català, i farà dialogar el patrimoni històric d’aquest espai, amb les seves restes romanes i medievals, i l’art contemporani de Girona”. “Desitgem que aquest futur museu reforci l’aposta cultural de Girona i connecti totalment amb la bona feina que fan la resta d’equipaments museístics de la ciutat, i del país en general”, ha afirmat Natàlia Garriga.

El cost estimat del projecte, per al període 2022-2028, és de 9.853.270,22 euros, del quals s’estableix per a les excavacions i obres un pressupost de 6.916.870,21 euros, i per al projecte museogràfic i impuls de l’obertura es pressuposta 2.936.400,01 euros. L’Ajuntament de Girona ha manifestat la seva intenció d’aportar la resta del finançament necessari, mitjançant l’aportació de recursos propis i de tercers, que es concretaran en subvencions i patrocinis, entre els quals es preveu renovar el compromís de la Diputació de Girona.

Fins ara, s’han destinat 636.000 euros a la inversió, excavació i obres a Casa Pastors i a la catalogació museística  de la col·lecció Santos Torroella, en el període 2017-2022. Aquest import es divideix en 17.000 euros del concurs de projectes, 318.000 euros de la redacció del projecte, 20.000 euros de la intervenció arqueològica que s’ha fet fins ara, 35.000 euros de l’enderroc d’alguns dels espais de Casa Pastors i 246.000 euros a l’inventari i catalogació. L’Ajuntament de Girona ha aportat 316.000 euros del total, i la Generalitat de Catalunya n’ha aportat 320.000.

Des de l’any 2017, l’Ajuntament de Girona va iniciar el procés per a crear un nou espai expositiu a la ciutat on ubicar les col·leccions d’art modern i contemporani que conserva el consistori al Museu d’Història de la Ciutat, configurant per aproximadament 7.000 obres entre les quals destaca la col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella.

Es prorroga l’exposició “L’aposta per l’art nou”

Precisament, el vicealcalde Quim Ayats i la consellera Natàlia Garriga han visitat l’exposició L’aposta per l’art nou. Itineraris de l’avantguarda a Catalunya a través de la col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella al Museu d’Història de Girona. L’Ajuntament de Girona ha aprovat aquest mes prorrogar el calendari de l’exposició fins l’11 de setembre vist l’interès que ha despertat la mostra.

Adjudicació de les obres d’excavació

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Girona ha aprovat també la contractació de les excavacions arqueològiques, que començaran aquesta primavera i duraran quatre mesos. El contacte es formalitzarà els proper dies amb Baula Recerca Arqueològica SL. Aquestes excavacions són un pas imprescindible per poder realitzar les obres que han de rehabilitar l’edifici en la seu del nou Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona segons el projecte de l’arquitecte Jordi Bosch Genover. Un cop valorades les dues ofertes presentades al procediment de licitació el contracte s’ha adjudicat per un import de 165.905 euros.

Els treballs d’excavació a la Casa Pastors van començar el desembre del 2019, però poc després es van haver d’aturar per la necessitat d’enderrocar els murs del pati oest per seguretat. La continuïtat de les excavacions posava en risc l’estabilitat dels murs, ja que en comprometia els fonaments. L’enderroc d’aquests elements es va dur a terme el 2021. Ara, un cop dut a terme aquests treballs, es reprendran les excavacions.

La Casa Pastors està situada al costat nord-oest del perímetre de l’antiga Gerunda i al costat del portal de Sobreportes, una de les antigues entrades a la ciutat. L’edifici integra restes de muralles romanes i medievals, del castell dels Montcada i Sobreportes. Va ser seminari (s. XVI i XVII), casa de la família aristocràtica Pastors (s. XIX) i seu del comandament de la defensa de Girona durant la Guerra del Francès (s. XIX). A principis del segle XX, va ser adquirida per Cristòfol Grober i permutada amb l’Ajuntament de Girona a canvi d’uns terrenys per construir una fàbrica. Entre el 1973 i el 2013 va ser Audiència Provincial.

JP_Bonart-180x180-Online_SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90