Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

La Fundació Sorigué reobre amb la primera gran mostra individual de Juan Zamora, "La vida en emergència"

La Fundació Sorigué reobre amb la primera gran mostra individual de Juan Zamora, \

El 18 de febrer la Fundació Sorigué va reobrir les portes del seu espai expositiu a Lleida amb l'exposició titulada La vida en emergència. Juan Zamora, que és la primera gran mostra individual de l'artista madrileny, que es podrà veure fins al 17 de desembre de 2023. 

Per promoure la reflexió a través de l'art contemporani, la Fundació Sorigué ha apostat per un projecte expositiu singular, que reuneix, des d'una perspectiva artística i científica, les grans qüestions de l'existència humana a través dels processos biològics de la naturalesa. 

La mostra al·ludeix directament a temàtiques vinculades a la sostenibilitat ambiental i social. La biodiversitat en perill d'extinció per l'acció antropogènica, la contaminació ambiental, les energies verdes o la cooperació entre espècies són algunes de les qüestions de les quals es fa ressò Juan Zamora a través de mitjans tan diversos com el dibuix, la instal·lació o el vídeo. 

Aquesta exposició té un caràcter essencialment introspectiu i personal, ja que traça un recorregut a través de gran part de les obres i sèries realitzades per Zamora fins al moment. 

A partir de l'obra Soplando una flor, de la col·lecció de la Fundació Sorigué i que forma part d'una de les seves primeres sèries de treballs, l'artista inicia un procés de coneixement que el portarà a analitzar  l'ésser humà de manera col·lectiva. 

El seu interès per l'estudi dels cicles de la vida a la natura i els constants processos de transformació l'han conduït a abordar qüestions existencials i quotidianes, com la vida, la mort o l'amor, moltes vegades partint d'experiències comunes, algunes de la seva pròpia biografia. Segons paraules d’Ana Vallés, presidenta de la Fundació Sorigué: “Juan Zamora canalitza, a través de la seva obra, la necessitat comuna d’entendre la vida. A partir de la biologia plasma des d'una perspectiva poètica temàtiques universals. El seu treball està profundament vinculat a les preocupacions que ens convoquen com a fundació i com a grup empresarial. El treball de Zamora ens acompanya en la nostra voluntat de reflexionar i ens crida a actuar com a societat”. 

Les últimes exposicions de la Fundació Sorigué es caracteritzen per reflectir la seva preocupació pels reptes mediambientals actuals. Aquest compromís està alineat amb l'enfocament sostenible del grup Sorigué, que busca desenvolupar projectes d'innovació verda i impulsar l'economia circular. 

La Fundació Sorigué reobre amb la primera gran mostra individual de Juan Zamora, \ La president de la Fundació, Anna Vallés i l’artista Juan Zamora

 

La vida en emergència 

El concepte d’“emergència” al qual al·ludeix Juan Zamora al títol de l'exposició, acosta a dues accepcions del terme. D'una banda, a una situació de perill que requereix una acció immediata i, per l'altre, a allò que neix, que emergeix. 

L'artista du a terme en aquesta exposició tots dos conceptes. En primer lloc, fa referència a la teoria de l'emergència, desenvolupada dins del marc de la filosofia de la ciència, que explica el sorgiment de la vida a partir de la col·lectivitat i de la interacció entre les parts. Al seu torn, és un concepte que l'artista utilitza per alertar de l'actual crisi mediambiental i de la interacció problemàtica de l'ésser humà amb els ecosistemes naturals. 

El concepte d'emergència en termes sociològics porta, a més, a desenvolupar i qüestionar les implicacions de la percepció de l'ésser humà i el seu rol a l'ecosistema, un tema omnipresent al treball de l'artista. 

Per la seva part, Juan Zamora explica que “aquesta és una exposició que estudia la vida des de la ciència i des de l'art. En aquest encreuament de camins ens trobarem obres que estan vives, que estan animades. S'afronta des de diferents disciplines, com són el dibuix o les videoprojeccions… És una vivència molt experiencial”.  

Cal dir que el dibuix com a llenguatge artístic és intrínsec al treball de Juan Zamora. A vegades, és un acte automàtic, unes altres meticulosos i gairebé científics. Des d'aquí, l'artista evoluciona cap a altres formats. Sovint indaga en conceptes complexos des d'unes formes senzilles, primàries i gestuals; altres vegades la seva tècnica es torna complexa, fent dubtar la percepció i barrejant l'imaginari amb la realitat.

Juan Zamora i González (Madrid, 1982) és llicenciat en Belles Arts pel CES Felipe II d’Arajuez, Universitat Complutense de Madrid (2006) i és Màster d’Art Contemporani per la Universitat Europea de Madrid (2007-08). 

Ha estat convidat com a professor a països com Sudàfrica, Nova York, Espanya i els EUA. Ha realitzat tallers a països com Colòmbia, Xina, Madrid, Múrcia, etc. Com també té una àmplia trajectòria de premis, beques, residències artístiques i exposicions individuals i col·lectives arreu d'Espanya i el món com Espacio Sin Título, la Galería Moriarty, Domus Artium, Artium, la Galería Art Nueve, la Beijing Space Gallery, Ángeles Baños o Slowtrack, entre altres.

Zamora defineix el conjunt de la seva obra com un estudi sobre la vida i els seus processos abordat des de la pràctica, sobretot, del dibuix i l'animació expandida al diàleg. La majoria dels seus treballs s'originen des de les seves experiències personals en uns contextos i en unes comunitats determinades, i en la seva creació el joc és una eina fonamental a l'hora de generar coneixements i relacions entre elements diversos. Aquesta exposició no és una excepció, ja que aquesta vegada Zamora juga amb la naturalesa i la ciència.

BanerRocas180x180Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal