BANNER MY BESTYS 7

Notícies

L’APPEC celebra la 22a Nit de les Revistes i la Premsa en Català

L’APPEC celebra la 22a Nit de les Revistes i la Premsa en Català
bonart barcelona - 30/11/22

L’APPEC editors de revistes i digitals va celebrar el 29 de novembre la 22a Nit de les Revistes i la Premsa en Català, l’acte institucional de referència del sector i que cada any reconeix la tasca i la trajectòria de les publicacions -en format físic i digital- dels Països Catalans a través d’un lliurament de premis. 

 La cita d’enguany s’emmarca, de nou, en un delicat context per la llengua catalana. Per això, durant l’acte, l’entitat ha remarcat el paper de les revistes i la premsa en català en promoure la llengua i, a la vegada, ha reconegut iniciatives que, de manera significativa, també contribueixen en incentivar el seu ús social. 

 En la seva intervenció, el president de l’APPEC, Germà Capdevila, ha assenyalat que “les revistes som la porta d'entrada a la lectura i a la cultura” i “reivindiquem aquest paper”. “Els qui creuen que el català té els dies comptats s'equivoquen. Hi hem sigut en els moments més bons i en els més difícils del país, i continuarem essent-hi, amb la complicitat dels lectors i subscriptors”, ha subratllat. 

 L’esdeveniment, que ha tingut lloc a l’Espai Endesa de Barcelona, ha comptat amb una àmplia representació del sector comunicatiu del país i amb l’assistència de la vicepresidenta del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés. 

Dotze mitjans de comunicació premiats i tres reconeixements a la trajectòria

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català ha lliurat el premi a millor publicació a Entreacte, en la categoria de Revistes; a L’Ebre, en Premsa no diària; al Segre, en Premsa diària; i a Núvol, en Digital. 

Així mateix, el guardó a millor reportatge ha recaigut en la Directa per ‘Talp d’estat’ de Jesús Rodríguez, en la categoria de Revistes; en La Comarca d’Olot per ‘Quan la superació és l’única opció’ de David Planella, en Premsa; i en el diari Ara per ‘Barcelona: la tortura del soroll’ de Maria Ortega i Auri Garcia Morera, en Digital. 

 La Nit també ha concedit el premi a millor disseny editorial a FULL de Lectura, en la categoria de Revistes; el 3 de vuit, en Premsa; i Esguard, en Digital. I, un any més, també ha distingit les millors portades, escollides per votació popular, i que han guanyat La Mira, en la categoria de Revistes, i Nova Tàrrega, en Premsa. 

Com en cada edició, l’acte ha servit per commemorar la trajectòria de mitjans de comunicació que celebren efemèrides destacades. Per això, ha homenatjat Celsona i Descobrir pels seus 25 anys, i Església d’Urgell, que compleix 50 anys.

Premis especials de la Junta de l’APPEC

Durant la Nit de les Revistes i la Premsa en Català, conduïda per l’escriptor Màrius Serra, la Junta de l’APPEC ha volgut reconèixer projectes que incentiven l’ús del català. En aquest sentit, ha atorgat el Premi Comunicació a Televisió de Catalunya per l’aposta d’‘Eufòria’ perquè “ha tingut la capacitat d’atraure públic jove a l’entreteniment en català, en un moment en què les alternatives a la televisió convencional i en altres llengües han passat a ser majoritàries”. 

En la mateixa línia, ha fet entrega del Premi Societat a les famílies de l’Escola Turó del Drac de Canet de Mar per “haver presentat batalla als tribunals en contra de la mesura del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’impartir el 25% de les classes en castellà a petició d'una sola família”. L’entitat aplaudeix “la seva valentia i convicció en la defensa del català com a llengua vehicular a l’escola”. 

 I, finalment, l’APPEC ha guardonat Softcatalà amb el Premi Cultura pels seus “25 anys de trajectòria en favor de normalitzar el català en l'àmbit de les noves tecnologies”, ja que milers d’usuaris utilitzen cada dia projectes d’aquesta organització sense ànim de lucre, com el traductor, el corrector i el diccionari de sinònims. A més, l’associació valora que membres de Softcatalà han participat en la creació del Paraulògic, “el joc de moda que escampa el català per les xarxes”.

L’APPEC, impulsor de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català

L’APPEC editors de revistes i digitals agrupa i representa a les més de 200 revistes i mitjans digitals dels Països Catalans. Des de 2016, el seu president és el periodista i editor Germà Capdevila. L’entitat aglutina el sector i assessora les publicacions per fer front als problemes professionals, defensa els seus interessos enfront de les institucions, ofereix serveis comuns com la formació de personal, la gestió de serveis com agència de publicitat conjunta i el servei de gabinet de premsa.  

Des de l’APPEC, es duen a terme diverses accions per fomentar la lectura de revistes, com ‘La Revisteria’, la nova caravana de revistes que apropa les publicacions a pobles on no arriben per falta de punts de venda, o ‘El Pòdcast de les Revistes’, un espai radiofònic on diferents publicacions de l’associació aborden qüestions que tracten habitualment a les seves pàgines. 

L’entitat també s’ocupa de la distribució de les revistes als punts de venda de la xarxa Abacus, Bon Preu Esclat i llibreries de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord per minimitzar l’impacte del tancament dels quioscos convencionals. A més, gestiona les subscripcions de publicacions en català a la xarxa de biblioteques de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. 

Entre els seus projectes, destaca la plataforma iQUIOSC.cat, el quiosc digital de les publicacions en català que permet comprar i llegir revistes, diaris i premsa territorial amb web i aplicacions per a dispositius mòbils. 

La Nit de la Premsa i les Revistes en Català està organitzada per l’APPEC amb la participació de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) i l’Associació Catalana d’Editors de Diaris (ACED); amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona; i amb la col·laboració de RENFE, Estrella Damm i Endesa.

inclassificablesPicasso convida_180 x 180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90