Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Certàmens

Èxit de participants a la 24a Fira Internacional del Cistell

Èxit de participants a la 24a Fira Internacional del Cistell
bonart salt - 06/09/22

Èxit de visitants a la 24a Fira Internacional del Cistell de Salt que es va dur a terme aquest passat 1 i 2 d’octubre al municipi saltenc. Aquesta fira, que està considerat com un dels esdeveniments de referència dels artesans cistellers d’arreu d’Europa, ha esdevingut un espai per a la trobada, l’intercanvi de coneixements.

Amb el transcurs dels anys, la fira ha esdevingut un espai de recuperació, coneixement, formació i difusió de l’art cisteller.
Tota una sèrie d’artesans procedents de diferents llocs dels Països Catalans, de la resta de l’Estat i, en els darrers anys, cistellers procedents d’altres països europeus com Alemanya, França, Irlanda o el Regne Unit i, fins i tot, d’ Amèrica del Sud es reuneixen anualment a principis del mes d’octubre per oferir les darreres novetats d’aquest sector. Segons fonts de l’organització “la celebració d’aquesta fira és un esdeveniment que va més enllà dels valors artesanals i culturals ja que darrere la Fira batega una dimensió comunitària que sense cap mena de dubte s’ha convertit en un dels elements que millor expliquen el seu arrelament al nostre municipi i la seva celebració any rere any”.

Portugal, país invitat

L’Associació de Cistellers i Cistelleres de Catalunya va escollir aquest any Portugal com a país invitat. Segons els membres de l’associació “potser sí que hagués hagut de ser abans escollit aquest país que Uganda, Mèxic, Colòmbia, etc... però al final ha estat aquest any 2022” i afegeixen “sovint, el que tenim més a prop ens és més desconegut que allò exòtic”.

Durant tot el cap de setmana es va poguer visitar l’exposició Portugal, cestos e cestas, que va ser una mostra de les millors peces que es duen a terme actualmente en la cistelleria portuguesa. Aquesta mostra ha exhibit una gran varietat de materials i tècniques que s’utilitzen i per altra part ha esdevingut un merescut homenatge als cistellers ja desapareguts a través de les peces, fotografíes i textos que es van exhibir al Centre de Recursos de la Gent Gran aquest passat dissabte i diumenge de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 20:00 hores.

Per la seva part Jordi Viñas, alcalde de Salt ha assenyalat que “us convido a apropar-vos a visitar l’exposició de la cistelleria més representativa d’aquest país i les demostracions en directe del treball d’alguns del seus artesans més reconeguts”. Viñas també va volguer remarcar que una altra de les cites imprescindibles de la mostra que ha estat el Certament Internacional de Cistelleria Roser Albó (CICRA), que aquest any ha arribat a la seva 12a edició i on els visitants han pogut conèixer les peces participants aquest any, sot el motiu de “Germanor”. Aquest Certamen va tenir lloc al vestíbul del Teatre de Salt.

També cal destacar la instal·lació titulada “Mussolets” de l’artista gallega Júlia de la Cal al pati de l’Escola La Farga i el concurs d’aparadors inspirats en la Fira del Cistell que els comerços de Salt van realizar la setmana abans de la fira i la decoració dels balcons i patis ornamentats pels veïns i veïnes del municipi saltenc.

Pel que fa al programa d’activitats que es va celebrar paral·lelament a la fira cal destacar la Jornada Tècnica a l’església Parroquial de Sant Cugat el divendres 30 de setembre a càrrec de Cristina Silverio da Fonseca i del cisteller portugués Nunco Alves. També cal fer referencia a la demostració de cistelleria elaborada amb jonc d’estany, l’inici de la construcció de la peça gegant, que aquest any ha estat una cistella de pesca de gambes de cavalls, els tallers familiars, l’entrega de premis del CICRA, la plantada de Gegants i Cavallets, etc...

Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1